Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Prevence Bluetongue

30.09.2024

 Insekticidy a repelenty použitelné proti tiplíkům (také v rámci MVO)

Příloha zveřejněná společně s vyhlášení MVO obsahuje především VLP – ektoparazitika, které je možno použít na zvířata. Nicméně jsme požádali ÚSKVBL o seznam přípravků použitelných v podmínkách ČR.

Výše zmíněná příloha obsahuje též informace ohledně možnosti použití biocidních přípravků tedy repelentů a insekticidů (databáze evropsky povolených biocidních přípravků a databáze přechodně oznámených biocidních přípravků. tj. na národní úrovni). Mezi těmito přípravky je však pouze jediný možný repelentní přípravek (Bio roztok k odpuzování much Schopf Insect Blocker Organic Pour-on, 500m) , který lze použít na zvíře a to i  v ekochovu, ale u tohoto přípravku skončila platnost uvádění na trh, proto je možno jej pouze už používat, pokud je nakoupený – více v příloze.

Jelikož seznam povolených biocidních přípravků je velmi obsáhlý, můžeme doporučit  (na základě výběru pro cílový druh dvoukřídlý hmyz)  z hlediska účinnosti z daného seznamu povolených biocidních přípravků přípravky s účinnou látkou cypermethrin,  deltamethrin a diflubenzuron  -  konkrétní seznam přípravků, který  je v druhé příloze. Tyto přípravky jsou však  určeny  pouze do prostředí  ( např. přístřešky, prázdné stáje, vozidla) a nesmí být použity jako insekticidy nebo repelenty na zvířata! Tento seznam je užitečný např. v rámci desinsekce prostorů, vozidel apod.

Mimo uvedený seznam VLP je třeba přidat i následující doplnění, které je poměrně důležité. Přestože jsou následující VLP doporučovány k prevenci, ani jeden z nich nemá tiplíky v indikaci. Navíc tak, jak je doporučováno v členských státech, které BTV 3 trápí již delší dobu, je třeba výrazně zkrátit interval mezi opakovaným podání na 7 – 10 dní, což je podávání VLP v tzv. kaskádě a samo o sobě vede k nutnosti upravit OL pravidel čl. 113 a 115 nař. 2019/6.

 Referovány jsou následující VLP, které tedy nemají Culicoides v indikaci, a řadí se mezi ty, které mohou „redukovat riziko napadání zvířat tiplíky“:

s deltamethrinem:

Butox 7,5 mg/ml Pour-On suspenze pro nalévání na hřbet

Deltanil 10 mg/ml roztok pro nalévání na hřbet - pour-on pro skot a ovce

Sputop 10 mg/ml roztok pro nakapání na kůži - spot-on s foximem (což je organofosfát a nemá MRL pro mléko):

ByeMite 500 mg koncentrát pro sprejovou emulzi

Na výjimku dovoz Sebacil 50% roztok

S cypermethrinem:

Na výjimku dovoz Ectofly 12,5 mg/ml pour-on

 Samy o sobě VLP nejsou spásnými, dle doporučovaných pravidel v rámci celé EU, je třeba jejich použití kombinovat s dalšími opatřeními proti vektorům, protože se navzájem doplňují v rámci dosažení vyššího stupně ochrany před napadením tiplíky. Jedná se o využití bariér, které zabrání průniku tiplíků do stájí, včetně těch napuštěných insekticidy. Dále je důležitá eliminace výskytu v blízkosti chovů (tak jak je doporučováno, v podstatě udržováním pořádku) a sledování výskytu Culicoides ve stájích i venku (různé hmyzí pasti).

Také je třeba doplnit, že k ochraně zvířat, díky tomu, jak Culicoides zvířata napadají a jak se šíří po těle léčivé látky při pour-on podání, nepostačí polití hřbetu zvířete, ale je doporučováno použít sprejové podání a postříkat zvíře celé (tiplíci v noci vyhledávají pro ně příznivé partie – oči, nozdry, vemeno). Při tak rozsáhlém použití se musí chránit i člověk, který léčivo podává ochrannými prostředky.

Vakcinace

Chovatelům zvířat v pásmu se povoluje očkování proti viru KHO, sérotyp 3. K očkování a přeočkování mohou být použity pouze následující vakcíny, které jsou určeny k vakcinaci proti KHO vyvolané virem KHO, sérotyp 3 (dále jen „inaktivovaná vakcína“):

  • BULTAVO 3 – držitel Boehringer Ingelheim Vetmedica GmbH, Germany,
  • BLUEVAC-3 – držitel CZ Vaccines S.A.U., Spain/CEVA Tiergesundheit GmbH, Germany,
  • Syvazul BTV 3 – držitel Laboratorios Syva S.A., Spain/Virbac Tierarzneimittel GmbH, Germany, nebo
  • BioBos BTV 3 – držitel Bioveta, ČR.

Očkování je dobrovolné a hradí je chovatel.

Očkování provede soukromý veterinární lékař schválený místně příslušnou KVS SVS pro činnosti podle § 61 odst. 5 veterinárního zákona v souladu s příbalovým letákem výrobce očkovací látky.

Detailní informace o možnostech a podmínkách vakcinace naleznete v textu uveřejněném na stránkách vetkom.cz 20.9.2024

Moc děkuji za spolupráci ÚSKVBL jmenovitě MVDr. Burešovi,  MVDr. Nepejchalové Ph.D. a MVDr. Vlkové

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Pozvánka na konání okresního shromáždění OS KVL ČR Břeclav, 18.10.2024

Zveřejněno: 30.09.2024
Datum stažení: 19.10.2024

Pozvánka na konání náhradního okresního shromáždění OS KVL ČR Praha – město, 22.10.2024

Zveřejněno: 24.09.2024
Datum stažení: 23.10.2024

Harmonogram voleb do orgánů KVL ČR

Zveřejněno: 23.09.2024
Datum stažení: 08.06.2025

Pozvánka na konání okresního shromáždění OS KVL ČR Vsetín, 01.11.2024

Zveřejněno: 23.09.2024
Datum stažení: 02.11.2024

Pozvánka na konání okresního shromáždění OS KVL ČR Pardubice, 17.10.2024

Zveřejněno: 19.09.2024
Datum stažení: 18.10.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
19.10. - 20.10.
Kurz Měkkotkáňová chirurgie - Modul 2 19.10. 9:00 - 20.10.2024 17:00
Všechny akce