ať víme, jak to na našem webu žije?

Evropský antibiotický den bez antibiotik se asi protáhne

18.11.2020

logo_kvl-male.pngTisková zpráva Komory veterinárních lékařů ČR ze dne 18. 11. 2020

Evropský antibiotický den bez antibiotik se asi protáhne

V roce 2008 byl 18. listopad vyhlášen v EU za Evropský antibiotický den. Má být připomínkou  kampaně za rozumné používání antibiotik. Veterinární lékaři s těmito snahami souhlasí, jak již mnohokrát deklarovali, a to především kvůli vzrůstající rezistenci bakteriálních původců nákaz vůči antibiotikům. Nicméně je smutným paradoxem, že již delší dobu a opakovaně nejsou k dispozici některá potřebná veterinární antibiotika. Co je příčinou?

Právě na příkladu z posledních týdnů Komora veterinárních lékařů upozorňuje na rizika výroby antibiotik a dalších léčiv v jedné, popřípadě několika vzdálených asijských zemích. Navrhovaná evropská legislativa a očekávané rozšíření centrální registrace léčiv těmto problémům nezabrání, spíš je znásobí. Která česká či evropská firma si bude moci dovolit zaplatit za centrální celoevropskou registraci nového léčebného přípravku násobky současného poplatku národní registrační autoritě a ještě očekávat tvrdé regulace a indikační omezení? Přesun výroby léků mimo Evropu, podporovaný i dalšími politickými regulacemi, je cestou do záhuby.

Komora veterinárních lékařů není subjektem, který by mohl zajistit na trhu chybějící léčiva. Její prezidentka Radka Vaňousová upozorňuje, že podle zákona o léčivech je možné při léčbě zvířat veterinární preparát nahradit humánním ve smyslu kaskády dostupnosti. Ovšem je možné, že tím se problém s nedostatkem pouze odsune a rozšíří.

Nicméně při příležitosti Evropského antibiotického dne je dobré zopakovat apel: Antibiotika používat zodpovědně, dodržovat předepsané dávkování i dobu léčby, nevysazovat léky, jakmile dojde ke zdánlivému zlepšení zdravotního stavu zvířete i člověka. A hlavně antibiotika používat jen na bakteriální infekce, nikoliv na virové, jako je například chřipka, na ty antibiotika opravdu nezabírají!

Josef Duben
PR KVL

Kontakt pro mediální vyjádření:

MVDr. Radka Vaňousová
Prezidentka KVL ČR
r.vanousova@volny.cz

Josef Duben
PR KVL ČR
dubenjsf@gmail.com

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat