Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Upozornění pro chovatele - změny v Metodice kontroly zdraví

01.03.2023

Změny ve vyšetřování skotu na základě Metodiky kontroly zdraví zvířat a nařízené vakcinace na rok 2023 se týkají dvou nákaz – infekční bovinní rinotracheitidy (IBR) a bovinní virové diarrhoey (BVD). První je pozměněné schéma vyšetření v zařízeních prostých IBR pro udržení statusu prosté této nákazy. Změna vyšetření u BVD umožňuje odebírat vzorky i od zvířat mimo věkovou kategorii 8 – 24 měsíců. Podrobnější informace na stránkách SVS.


 

V Praze dne 1. 3. 2023

Tisková zpráva

 

Metodika kontroly zdraví zvířat a nařízené vakcinace na rok 2023 dozná dvě změny ve vyšetřování skotu

 

Změny ve vyšetřování skotu na základě Metodiky kontroly zdraví zvířat a nařízené vakcinace na rok 2023 (dále Metodika) se týkají dvou nákaz – infekční bovinní rinotracheitidy (IBR) a bovinní virové diarrhoey (BVD). První je pozměněné schéma vyšetření v zařízeních prostých IBR pro udržení statusu prosté této nákazy. Změna vyšetření u BVD umožňuje odebírat vzorky i od zvířat mimo věkovou kategorii 8 – 24 měsíců.

Navrhovaná změna se týká nové možnosti pro vyšetření vzorků na IBR v hospodářstvích bez vakcinovaných zvířat. Nově je možné k laboratornímu vyšetření odesílat nejen vzorky krve, ale i mléka pouze 1x ročně za předpokladu, že jsou vzorky odebrány od všech zvířat starších 24 měsíců. Podle dosud platného znění Metodiky bylo možné odebírat v těchto případech pouze vzorky krve. Dále pro všechna schémata vyšetření na IBR, kdy je možné provádět vyšetření ze vzorků mléka a odběr vzorků mléka je spojen s kontrolou užitkovosti, návrh zavádí možnost odebrané jednotlivé vzorky mléka smísit na místě a do laboratoře odesílat směsné vzorky.

Důvodem úpravy schématu vyšetření na BVD v hospodářstvích je udělení a udržení statusu zařízení prostého BVD. Změna umožňuje nově odběr vzorků i od zvířat mimo věkovou kategorii 8 – 24 měsíců, není-li uvedená kategorie v zařízení přítomna. Cílem je zajištění vyšetření na všech hospodářstvích, která chtějí získat status zařízení prostého BVD za účelem umožnění obchodování s členskými státy.

Infekční bovinní rinotracheitida/ infekční pustulární vulvovaginitida je specifické infekční onemocnění skotu, jehož původcem je herpesvirus typu 1 (BHV-1). Onemocnět mohou všechny kategorie skotu. IBR není nákaza přenosná na člověka, ani na jiné druhy zvířat. Virus negativně ovlivňuje plodnost skotu a zhoršuje jeho reprodukci, což přináší velmi nepříznivé ekonomické dopady. Klinicky se projevuje jako onemocnění respiračního nebo reprodukčního ústrojí. Evropská komise schválila Českou republiku jako zemi prostou IBR v říjnu 2020.

Bovinní virová diarrhoea je celosvětově rozšířené infekční virové onemocnění, které způsobuje významné ekonomické ztráty v chovech skotu. Infekce virem BVD se může projevovat širokou škálou klinických příznaků ve všech věkových kategoriích a je dávána do souvislosti reprodukčními problémy, imunosupresí, onemocněním respiratorního aparátu. Vyšetření na BVD za účelem získání statusu zařízení prostého BVD je pro chovatele dobrovolné.

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
23.04. - 27.04.
27.04. - 28.04.
Sonografický kurz 2024 27.04. - 28.04.2024
Všechny akce