Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Aby nám nepili krev

21.03.2023

S přicházejícím jarem nastává opět věčný boj s vnějšími parazity, zejména s klíšťaty a blechami, které naše psí a kočičí kamarády trápí nejvíc.

Víte, že blecha vydrží bez potravy až 1 rok? U nás žije asi 90 druhů blech, nejčastěji na našich mazlících parazituje blecha psí a její blízká příbuzná blecha kočičí. Jejich samičky po nasátí krve kladou na různých místech v blízkosti výskytu zvířat až 500 vajíček, larvičky se líhnou asi za týden, ale výhradně v přítomnosti hostitele, což poznají podle otřesů okolí. Žijí v blízkém okolí hostitele (v pelíšku, ve spárách podlahy, v gauči…) a živí se organickým materiálem, v prostředí se také zakuklí. 

Víte, že blechy sály krev už dinosaurům? Blechy jsou opravdu prastarý hmyzí rod,  původní až 165 milionů let staré měřily kolem 15mm, o něco mladší sající na prvních ptakoještěrech, i přes 2cm. Dnešní blešky jsou proti nim trpaslíci.

Blechy přenášejí další parazity a jiné nemoci.  Nejčastější je přenos tasemnice psí (Dipyllidium caninum), proto je nutné psa i kočku o odblešení taktéž odčervit. Blechy jsou zodpovědné i za  epidemie moru (Yersinia pestis) nebo skvrnitého tyfu a za jiné bakteriální infekce.

Klíšťata naopak patří mezi krev sající  roztoče, jejich první výskyt je taktéž datován až do druhohor. Jejich proměna je nedokonalá a krev sají všechna stadia krom dospělých samečků.

Víte, že i klíšťata přenášejí nebezpečné choroby? U nás je nejčastější klíště obecné (Ixodes ricinus), přenášející virovou encefalitidu (zánět mozku) nebo lymskou boreliózu, obě dost zrádné a nebezpečné nemoci zvlášť pro člověka.  V poslední době se do našich krajů šíří i původně středomořský piják lužní (Dermacentor reticilatus), který přenáší tularémii, babesiosu nebo různá horečnatá onemocnění – všechny nemoci jsou velmi nebezpečné a bez rychlé léčby v podstatě smrtelné.

Boj proti parazitům patří do rukou veterinárních lékařů, už jen proto, že některá antiparazitika jsou velmi toxická pro kočky - není tudíž jedno, zda odblešujete kočku či psa. U blech obnáší likvidace parazitů i asanaci prostředí. K dispozici jsou různé šampony (jejich účinnost je vynikající, ale končí opláchnutím šamponu), postřiky a spot-ony (kapičky za krk), pudry, antiparazitární  obojky a nejnověji i tabletky, rozhodnutí o jejich vhodnosti by mělo být v kompetenci Vašeho veterináře, který zná Vaše zvíře a zhodnotí, zda mu daný prostředek neuškodí.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
20.04. - 21.04.
Kurz Měkkotkáňová chirurgie - Modul 5 20.04. 9:00 - 21.04.2024 17:00
20.04.
Klinická patologie pro praxi 20.04.2024 9:00 - 17:00
Všechny akce