Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Centrální evidence psů v novele veterinárního zákona

16.07.2022

Poslanecká sněmovna nyní v červenci schválila novelu veterinárního zákona, která řeší – mimo jiné – otázku povinné registrace psů v centrální evidenci. Dosavadní absence existence centrální evidence je palčivým problémem, se kterým se systém povinného čipování psů potýká od samého počátku svého vzniku. Novelu nyní čeká ještě projednání v Senátu.

Centrální evidencí psů bude provozovat Komora veterinárních lékařů. Veterináři do evidence zanesou identifikační údaje chovatele a jeho zvířat při čipování nebo očkování. Přístup do evidence budou mít nejen soukromí veterináři, ale také orgány státní správy, obce a částečně (k vybraným údajům o svých vlastních psech) i chovatelé. V evidenci se budou zaznamenávat rovněž telefonní čísla chovatelů, která si budou moci sami aktualizovat. Cenu za zápis do registru si budou účtovat soukromí veterináři podle svého smluvního ceníku. Záznamy o psech se budou z evidence vyřazovat po 20 letech.

Veterinární lékaři budou povinni zapsat psa do centrální evidence do sedmi pracovních dní od čipování nebo očkování či přeočkování. Ve stejné lhůtě musí také zapsat změny v informacích o chovateli. Povinnosti chovatelů bude potřebné údaje poskytnout. Čipovat budou moci také vysoké školy, které připravují budoucí veterináře. Náklady na vznik a provoz evidence bude hradit stát.

Veterinární komora již nyní provozuje evidenci cestovních petpasů. Stát předpokládá, že většina psů bude zapsána do centrální evidence do roka od nabytí účinnosti novely, přechodné období ale na to dává tři roky.

Zdroj : ČTK

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
23.04. - 27.04.
27.04. - 28.04.
Sonografický kurz 2024 27.04. - 28.04.2024
Všechny akce