Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Chov ovcí a koz - odčervování

01.11.2021

Každý majitel ovcí nebo koz, tj. malých přežvýkavců, by měl mít plán, jak a kdy svá zvířata odčervovat.

Schéma odčervování, které společně vytvoří chovatel se svým ošetřujícím veterinárním lékařem/lékařkou, by měl chovatel dodržovat. Vnitřní paraziti u malých přežvýkavců jsou věc problematická a musí se řešit promyšleně a pravidelně.

Vnitřní paraziti mohou u ovcí a koz způsobovat značné zdravotní problémy jako jsou např. hubnutí, průjmy, zhoršené zabřezávání, snížená produkce mléka, zhoršená kvalita srsti a v nejhorších případech mohou zavinit i úhyn zvířete.

Čas, kdy je potřeba mít zvířata zbavená parazitů je podzim/zima, kdy už nejsou na pastvě a toto období přináší zhoršenou výživu. Další důležitá část roku, kdy je nutné odčervit, je doba kolem porodů.

Chovatelé malých přežvýkavců by neměli zapomínat i na to, že výkaly začervených zvířat kontaminují pastviny, na kterých se pasou. Je tedy vhodné tyto pastviny střídat, protože se zvířata mohou na  pastvinách znovu nakazit, jelikož vajíčka mnohých parazitů jsou velmi odolná ve vnějším prostředí. Taktéž kvalitní krmná dávka, která podpoří přirozenou imunitu zvířete je velmi důležitá pro boj s parazity.

Ošetřující veterinář/veterinářka vždy doporučí přípravek s vhodnou účinnou látkou, který zvířata zbaví vnitřních parazitů. Upozorňujeme, že žádný z těchto přípravků není volně prodejný a proto je na veterináři, aby přípravek chovateli zajistil a určil jeho dávkování a způsob aplikace.

Každý chovatel malých přežvýkavců by měl myslet na to, že pravidelné odčervování je jedním z faktorů pro zdravý a spokojený život jeho zvířat. Neváhejte proto vždy kontaktovat svého ošetřujícího veterinárního lékaře/lékařku, který Vám s výše popsaným problémem pomůže.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
20.04. - 21.04.
Kurz Měkkotkáňová chirurgie - Modul 5 20.04. 9:00 - 21.04.2024 17:00
20.04.
Klinická patologie pro praxi 20.04.2024 9:00 - 17:00
Všechny akce