Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Co jste možná chtěli vědět o koronaviru a báli jste se zeptat

25.02.2020

Co jste možná chtěli vědět o koronaviru a báli jste se zeptat

Co je to vlastně ten koronavirus?

Koronavirus je z rodiny virů, v jejichž okolí je bílkovinný obal připomínající korunku. Infekce koronavirem se označuje jako koronaviróza a jde o onemocnění popsané u lidí i zvířat. Některé koronaviry zvířat se přenášejí na člověka, nicméně není to případ všech koronavirů. Jedna z forem koronavirózy (známá pod zkratkou MERS) se na člověka přenáší z velbloudů, jiná forma (známá pod zkratkou SARS) z cibetek, což jsou šelmičky připomínající naše kuny.

U člověka se koronaviróza projevuje jako onemocnění dýchacích cest, a to od příznaků nachlazení až po těžký zánět plic.

Na Silvestra minulého roku byla v městě Wuhan, v čínské provincii Hubei, identifikována koronaviróza, u níž není jasný zdroj.

Jsou za touto novou koronavirózou zvířata?

V případě nového koronaviru bylo zjištěno, že je příbuzným koronaviru vyskytujícím se u populace vrápenců – poměrně ošklivých netopýrů, kteří žijí i u nás. Přímý zvířecí zdroj však u tohoto nového koronaviru lidí prokázán zatím nebyl.

Také přenos nového koronaviru se téměř výlučně uskutečňuje mezi lidmi. Bude nicméně nutné zjistit, zda není zdrojem infekce nějaké zvíře, které by mohlo představovat rezervoár koronaviru pro člověka.

Je potřeba být při styku se zvířaty či živočišnými produkty obezřetný?

Doporučuje se při návštěvě trhů s živočišnými produkty či návštěvě výstav zvířat apod. dbát na osobní hygienu – tedy po kontaktu si umýt si ruce mýdlem, nemnout si oči, nesahat si do úst a ideálně se vůbec nedotýkat obličeje. Tato opatření platí především v oblastech, kde se koronaviróza vyskytuje.

Kromě základní hygieny se doporučuje nosit respirátor nebo alespoň roušku. Připravované maso a vejce je nutné řádně tepelně upravit. Doporučuje se také vyvarovat se přímého kontaktu s živočišným odpadem (vnitřnosti, zbytky z jatečně zpracovaných zvířat apod.).

Měli by veterináři začít vakcinovat psy proti psí koronaviróze, aby snížili riziko nakažení koronavirem u člověka?

Vakcína proti psímu koronaviru je na některých trzích k dispozici a slouží k ochraně psů proti psí střevní koronaviróze. Není tudíž registrovaná k ochraně proti plicní infekcí. Neexistuje jediný důkaz o zkřížené imunitě mezi těmito dvěma variantami koronaviru, a proto se vakcinace nedoporučuje. Střevní a plicní koronaviry se významně liší.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
06.04.
Klinická patologie pro praxi 06.04.2024 9:00 - 17:00
Všechny akce