Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Druhá polovina měsíce března – období jarních prohlídek včelstev

07.03.2023

Všichni, kdo včelaříme, víme, a stále více si uvědomujeme, snad více než ostatní lidé, že je v posledních téměř deseti letech stále více zřejmé, že se v přírodě děje něco nového, dosud neznámého, ale něco velmi významného. Dříve typické zimní měsíce, jakými byly v minulém století leden a únor, jsou nesrovnatelně teplejší a příroda během nich neupadá do zimního spánku. Spíše než v mírném podnebním pásmu, se ocitáme v pásmu subtropickém. Objevují se proto u nás i původci nemocí zvířat (a možná i lidí), kteří se dříve objevovali jen v subtropickém pásmu (Blue tongue neboli katarální horečka ovcí). Jejich výskyt se výrazně posunul směrem na sever.

Zatímco v minulém století bylo možné pozorovat první zimní prolety včel v druhé polovině března, létaly letos včely na Nový rok jako na jaře. Včely jsou vlivem počasí rušeny ze zimního hroznu (chomáče). Matky začínají klást a značně velké plochy nezavíčkovaných larev, které včely kojičky (mladušky, včely od 6. dne života) musí intenzivně krmit, znamenají velkou spotřebu zimních zásob a potřebu vody. Tu musí včely do úlu přinášet, i přesto, že již teploty mezitím poklesly třeba až téměř k nule.

Nicméně i přes tyto problémové výkyvy teplot během dříve typických zimních měsíců bývá druhá polovina března, kdy se přibližuje jarní rovnodennost, a kdy už je bouřlivý rozvoj včelstev normální, dobou, kdy provádíme první jarní prohlídky včelstev. Měli bychom je provádět v den, kdy je, pokud možno, bezvětří a teplota vzduchu alespoň 12 C. Účelem jarních prohlídek je vedle kontroly stavu zásob a plodování matek i kontrola stavu plodu, pravidelnosti zakladení plástů, a zdravotního stavu plodových buněk. Včelař by měl proto při jarní prohlídce velmi pečlivě prohlížet souše v plodišti, pátrat po případných příškvarech v buňkách souší, znamenajících pozůstatek po larvách, které uhynuly po nakažení morem včelího plodu. Rovněž takovou péči by měl včelař věnovat souším přidávaným do včelstva při jeho rozšiřování. Jako první objeví MVP ti nejpečlivější včelaři, kteří zachytí první, zatím ještě ojedinělé buňky s umírajícími larvami napadenými jeho původcem, kterým je Paenibacillem larvae.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
06.04.
Klinická patologie pro praxi 06.04.2024 9:00 - 17:00
Všechny akce