Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Nemoci přenášené klíšťaty

05.05.2022

Klíšťata představují pro naše domácí miláčky možný zdroj různých infekčních onemocnění a parazitóz. Není to však tak, že by jeden druh klíštěte přenášel všechna klíšťaty přenášená onemocnění. Proto při podezření na onemocnění přenášené klíšťaty bereme v úvahu zachycený druh klíštěte, respektive geografickou oblast, ve které se pacient nacházel, díky níž můžeme některé infekce vyloučit, či považovat za méně pravděpodobné.

V rámci České republiky se setkáváme nejčastěji (z hlediska rizika nákazy) s klíštětem obecným (Ixodes ricinus) nebo pijákem lužním (Dermacentor reticulatis). Piják hnědý (Rhipicephalus sanguineus) je rozšířen zejména v oblasti Středomoří.

Klíště obecné je známým přenašečem zejména lymské boreliózy, anaplazmózy (Anaplasma phagocytophilum) nebo klíšťové encefalitidy. Z těchto tří onemocnění se klinicky nejčastěji setkáváme s anaplazmózou, která způsobuje u psů horečky, kulhání, nebo problémy se srážením krve. Borelióza na rozdíl od lidí nezpůsobuje typické kruhovité zarudnutí kůže, ale může vést k onemocnění ledvin. Je zvažována i souvislost s onemocněním pohybového aparátu. Klíšťová encefalitida má nejdramatičtější průběh a způsobuje onemocnění nervového systému.

Piják lužní je významným přenašečem babeziózy. Babezióza způsobuje rozpad červených krvinek a vede ke chudokrevnosti. Onemocnění může mít rychlý průběh a u některých psů se projevuje zbarvením moči do červeno-hněda (to může mít však řadu jiných příčin). Babezií poznáme více druhů, mohou se lišit intenzitou a typem klinických příznaků, přenašečem a tím pádem rozdílnou geografickou pravděpodobností výskytu a rovněž léčbou. Výskyt pijáka lužního monitoruje projekt www.najdipijaka.cz.

Piják hnědý přenáší mimo jiné ehrlichiózu a další druh anaplazmózy (tzv. Anaplasma platys) – obě tato onemocnění se projevují poruchou srážení krve. Kromě uvedených onemocnění se mohou zvířata nakazit hepatozoonózou – zde dochází k nakažení v důsledku pozření klíštěte (a proto nejsou preventivní antiparazitární opatření účinná). Hepatozoonóza má tzv. nespecifické příznaky ve formě horečky, či zvětšených mízních uzlin a aktuálně patří u nás ke vzácnějším onemocněním.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
23.04. - 27.04.
27.04. - 28.04.
Sonografický kurz 2024 27.04. - 28.04.2024
Všechny akce