Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Neodnášejte malé zajíčky z přírody!

03.03.2022

Blíží se měsíc březen a to je období, kdy se ve veterinárních ordinacích objevují lidé přinášející malé zajíčky v domnění, že jím tím zachraňují život.

Jejich „pomoc“ se však mění pro malé zajíčky v téměř jistý rozsudek smrti. Pokud chceme volně žijícím zvířatům pomáhat, měli bychom o jejich životě v přirozeném prostředí vědět co nejvíc, teprve potom dokážeme určit, jestli naši pomoc skutečně potřebují. Zajíci se poměrně dobře přizpůsobili životu v blízkosti lidských sídel a není výjimkou potkávat je i ve velkých městech.

Je zcela normální, že matka po porodu malého zajíčka opustí a přichází za ním několikrát za den jen na malou chvíli, aby jej nakrmila. Samozřejmě, pokud se v blízkosti mláděte budou zdržovat lidé nebo jejich psi, nepřijde za ním, takže je zbytečné u mláděte čekat, jestli se matka neobjeví. Přijde za ním, až bude mít klid. Samotné mládě nevydává žádný pach – je to obrana před predátory. Pokud někdo vezme malého zajíčka do ruky, mládě získá lidský pach a je velmi pravděpodobné, že se k němu matka již nevrátí. Navíc teď už bude pro predátory snáze dohledatelné.

Odchovy mláďat odnesených z přírody bývají ve většině případů neúspěšné, i v záchranných stanicích přežívá méně než 1/3 mláďat. Navíc odnášení zvířat u nás volně žijících druhů a držení v domácích podmínkách je nezákonné.

Pokud malého zajíčka někde objevíte, nejlépe uděláte, když ho ponecháte tam, kde jste ho našli, a vůbec se ho nebudete dotýkat. Může se stát, že zajíčka objevíte na silnici, cestě, na parkovišti nebo na dětském hřišti. V tomto případě může být užitečné, pokud ho např. pomocí  větve nebo trsu trávy dostrkáte na klidné místo (někam pod keř, do vysoké trávy). V žádném případě zajíčky nikam neodnášejte ani je neberte do holé ruky! Pokud už jste tuto chybu udělali, nepokoušejte se je odchovávat doma, ale odevzdejte je nejbližší záchranné stanici. A začněte zpytovat svědomí….

Poučte své děti, proč se zajíčků nemají dotýkat, a aby vás raději zavolaly, když je někde objeví. Mějte svoje pejsky v tomto kritickém období pod dohledem a na vodítku. Nesnažte se mláďata „zachraňovat“, když to nepotřebují. Dáte tím mláďatům větší šanci na přežití. A přece jen, zajíců v naší přírodě stále ubývá….

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
20.04. - 21.04.
Kurz Měkkotkáňová chirurgie - Modul 5 20.04. 9:00 - 21.04.2024 17:00
20.04.
Klinická patologie pro praxi 20.04.2024 9:00 - 17:00
Všechny akce