Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Odkud se ta mrcha vzala?

20.03.2020

Jak už to tak bývá, existují vědecké i nevědecké, ba přímo konspirační teorie původu nového koronaviru.

Začněme druhou skupinou: První konspirační verze říká, že virus je původem z výzkumné laboratoře z čínského Wu-chanu, ve které byl vyvinut jako biologická zbraň a asi omylem unikl. Druhá konspirační teorie říká, že ve stejné laboratoři prováděli speciální pokusy s laboratorní úpravou viru, a tento upravený virus jim unikl. Třetí pak spatřuje původ viru v imperialistických Spojených státech, které jej aktivně a zlovolně rozsely v Číně v rámci jakési obchodní války.

Jestliže jste si doposud nevybrali, pak lze nabídnout méně pikantní, ale zato realističtější scénář. Existuje dostatek důkazů, že virus má přírodní (přirozený) charakter, nebyl tedy někde a někým „vyroben“. Jeho původ je s nejvyšší pravděpodobností v divoce žijících zvířatech. Analýzou viru se zjistilo, že se nápadně podobá svému příbuznému z netopýrů. Netopýři koronavirus byl v Číně objeven již v roce 2013, a to v jeskyni asi 1500 km od Wu-chanu. V Číně všechny stopy vedly na trhy s živými zvířaty, na kterých se prodávají pro účely konzumace roztodivní živočichové. Na těchto trzích se první Číňani nakazili již v listopadu 2019. V hledáčku čínských úřadů je nyní asi 10 podezřelých trhovců ze sedmi provincií.

Předpokládá se, že virus v těsném společenství lidí a zvířat přeskakuje z jednoho na druhého a „ochutnává“. Zdá se, že člověka přijmul jako ucházejícího hostitele.

Zatím se ale pořád neví, jak virus na člověka se zvířete přesně přeskočil. Šlo o konzumaci infikovaného zvířete nebo se člověk nakazil přes moč a trus zvířat?

Vědci tvrdí, že nový koronavirus by byl jako biologická zbraň takovou trapnou vzduchovkou mezi biologickými zbraněmi. Existují známé infekce, u nichž je úmrtnost v desítkách procent, zatímco u nové koronavirózy jde „jen“ o 3 %.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
20.04. - 21.04.
Kurz Měkkotkáňová chirurgie - Modul 5 20.04. 9:00 - 21.04.2024 17:00
20.04.
Klinická patologie pro praxi 20.04.2024 9:00 - 17:00
Všechny akce