Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Pozitivní případ vztekliny u feny neznámého původu na Slovensku

07.01.2023

Dne 14.12.2022 v odpoledních hodinách byl v národní referenční laboratoři ve Zvolenu potvrzen pozitivní případ vztekliny u uhynulého psa. V té době již probíhá laboratorní genotypizace viru k určení jeho původu.

Původ zvířete není znám, fena nebyla čipovaná a spolu se štěňaty byla odchycena dne 25.11.2022 přímo na hranici s Ukrajinou v katastru příhraniční obce Velké Slemence.

Fena během odchytu nejevila známky neobvyklého chování. Během šetření starosta obce uvedl, že před odchytem, ​​který byl proveden na jeho žádost, měla fena kontakt s liškou.

Fena se štěňaty byla z důvodu nedostatku místa v okolních karanténních stanicích v lokalitě odchytu převezena OZ pomoc psíkům na východním Slovensku a umístěna v karanténní stanici v Trenčíně, kde fena začala projevovat neurologické příznaky a agresivitu. Následně uhynula. RVPS Trenčín neprodleně v odpoledních hodinách realizovala šetření s cílem klasifikace daného případu, a nařídila opatření.

V obci Velké Slemence a v pásmu 10 km jsou nařízena opatření příslušnou Regionální veterinární a potravinovou správou Michalovce podle platného eradikačního programu, která zahrnují i ​​provedení nouzové vakcinace domácích masožravců a hospodářských zvířat. Zároveň bude provedeno diagnostické cílené zjišťování možného zavlečení viru do cílové populace volně žijících zvířat (lišek).

Vzhledem k přímému kontaktu člověka s těmito zvířaty byl informován příslušný Regionálny úrad verejného zdravotníctva s cílem zajištění ochrany lidí. V té době probíhá další zjišťování možných kontaktů lidí s infikovanými zvířaty.

V dané oblasti za dlouholeté období vzteklina nevyskytla a od roku 2000 se realizuje v této oblasti orální vakcinace lišek proti vzteklině.

SR byla do měsíce září 2022 země prostá vztekliny. V září 2022 se potvrdil pozitivní výsledek u jezevce (volně žijícího zvířete) v okrese Humenné v blízké vzdálenosti hranice s Polskem a Ukrajinu a infikovaného virem, který cirkuluje v současnosti právě v Polsku a na Ukrajině. Po případu uhynulé feny byla prokázána vzteklina u uhynulé lišky

Diagnostikovaný případ vztekliny u psa z Ukrajiny jednoznačně potvrzuje, že při záchraně zvířat je třeba v plné míře respektovat zdravotní podmínky při přemisťování, a tak zabránit přenosu nebezpečných nákaz mezi zvířaty a ze zvířat na lidi.

Zdroj: https://www.svps.sk/zvierata/besnota-pozitivny-pripad-besnoty-u-psa-neznameho-povodu.asp

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
06.04.
Klinická patologie pro praxi 06.04.2024 9:00 - 17:00
Všechny akce