Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Pozor na kvetoucí trávy

22.06.2020

Současné období je velmi rizikové ohledně trávních osin. Osina je de facto trávní semeno obalené v ochranném obalu, které se říká pleva nebo plucha. Co je ale dobré pro semínko trávy, není dobré pro zvukovod psa.

Každý zkušený chovatel ví, že osiny jsou v letním období velmi svízelné a úporné, a že vyvarovat se jich je obtížné. Problému nepomáhá ani současná tendence a móda ponechávat trávu na městských pozemcích a parcích přerůstat, s cílem vytvářet biotopy pro užitečný a hmyz a především zabraňovat odparu z půdního pokryvu. Zvláště nebezpečné jsou různé druhy ovsíků a ječmen myší.

Máte-li zároveň plemeno psa s převislými boltci, může se pro vás stát začátek léta dost frustrujícím. Každá osina ve zvukovodu psa je totiž jako voucher k návštěvě veterináře. Vytáhnout osinu svépomocí je v naprosté většině případů nemožné. Veterinář musí použít otoskop s kvalitním osvětlením a především speciální kleště, kterými osinu opatrně ze zvukovodu odstraní. Často navíc nezůstává u jedné osiny a lze jich postupně z jednoho ucha vylovit více.

Příznaky osiny v uchu jsou poměrně snadno rozpoznatelné. Jde většinou o náhle vzniklou bolest v oblasti hlavy: intenzivní třepání hlavou, náklon hlavy na jednu stranu a bolestivost boltce. Osiny mohou do zvukovodu a potažmo i do středního ucha zanést různé nebezpečné bakteriální infekce a vážně poranit bubínek, proto je potřeba osinu co nejdříve odstranit. Tuto proceduru většinou není možné provést bez sedace psa či anestézie, proto po objevení problému psa již nekrmte a co nejdříve navštivte veterinárního lékaře.

Osiny však nenavštěvují pouze psí zvukovody. Nemalá část z nich se dostává do organismu psa přes kůži – nejčastěji v oblasti meziprstí předních končetin, kde posléze způsobují hnisavé záněty a mohou cestovat do končetině dále do těla.

Snad nejnebezpečnější místo pro průnik osin do organismu jsou však dýchací cesty (nosní dutina, průdušnice a plíce). Najít osinu na těchto místech a především ji úspěšně odstranit bývá velmi obtížné, ne-li nemožné.

Základem je tedy prevence: ačkoli to může být těžké, snažte se vyvarovat venčení v místech, kde je vysoká tráva. Mějte psa na vodítku a mějte pod kontrolou jeho pohyb. Tráva zasahuje i do chodníků, takže v bezpečí není pes často ani na betonu. V případě, že jste po venčení zjistili, že pes třepe hlavou, kulhá a olizuje si tlapku, popřípadě frká nebo kašle, návštěvu veterináře neodkládejte.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Výzva k podávání nabídek - převod obchodního podílu ve společnosti Veterinární ples, s.r.o. 

Zveřejněno: 25.07.2024
Datum stažení: 31.10.2024

Falešné razítko – MVDr. Veronika Zálešáková

Zveřejněno: 23.07.2024
Datum stažení: 23.01.2025

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
27.07. - 28.07.
Oftalmologická Chirurgia (EN) 27.07. - 28.07.2024
16.08. - 17.08.
Všechny akce