Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Pozor na spadlé ovoce !!!

22.08.2022

S koncem léta a s dozrávajícím ovocem na zahradách a v sadech by měli jako každý rok zpozornět zejména chovatelé ovcí, koz a i skotu, kteří je chovají právě na pastvinách pod ovocnými stromy. Ovoce spadané ze stromů je pro ně velkým lákadlem a málokdy si je odepřou. To jde ovšem ruku v ruce s problémy, které toto spadané ovoce může přežvýkavcům způsobit. Obsahuje totiž mnoho lehce stravitelných cukrů, které můžou způsobit i vážné a život ohrožující problémy právě u přežvýkavců.

Při malém množství zkonzumovaného ovoce nastupuje bachorová dysfunkce, která se projevuje nechutenstvím, zástavou přežvykování, poklesem mléčné produkce.

Vážnějším případem je bachorová acidóza, kdy produktem štěpení cukrů z potravy v bachoru je kyselina mléčná. Ta způsobí pokles pH v předžaludcích a velké množství kyseliny mléčné způsobí poleptání a zánět sliznic předžaludku, průniku bakterií do stěny předžaludku, někdy i dále do těla a vznik abscesů. Zvířata jsou více žíznivá, apatická, postávají, můžou skřípat zuby a může se objevit průjem. Ulehají a často hynou.

Proto se v tomto období vyplatí popadané ovoce sbírat nebo na takovou pastvu zvířata vůbec nepouštět.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
06.04.
Klinická patologie pro praxi 06.04.2024 9:00 - 17:00
Všechny akce