Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Psincový kašel

11.09.2022

S létem, které se chýlí ke konci a pozvolna tento rok spěje ke svému podzimnímu času, bychom Vás chtěli upozornit na nákazu, která není "nová", ale majitelé pejsků vždy "vyděsí". 

Jedná se o vysoce nakažlivé virové onemocnění dýchacích cest, tzv. Psincový kašel.

Váš pes se může nakazit zejména na místech s vyšší koncentrací zvířat, např. na výstavách, skupinové venčení, na cvičišti, ale i v čekárně u veterinárního lékaře.

Bordetella bronchiseptica je patogen, který je hlavní příčinou tohoto onemocnění, dále pak další viroví a bakteriální původci.

Zvláštností je, že Bordetella bronchiseptica je schopna vyvolat toto onemocnění jako primární a jediný patogen nejen u psů , ale v některých případech i u lidí.

K šíření této nemoci dochází při přímém kontaktu s nakaženým zvířetem  nos-nos), při kašli a kýchání (kapénkami), hrou s kontaminovanými předměty (hračky), použitím předmětů znečištěných sekretem nemocného psa (rukáv, pešek..atd).

Hlavním příznakem nemoci, jak z jejího názvu plyne, je dráždivý kašel, spojený s dušností. Tu pozorujeme jak v klidu, tak i při pohybu zvířete. Při kašli dochází k expektoraci - vykašlávání vazkých , hutných hlenů. Tyto jsou často chovateli zaměňována za zvracení. Vzniká přitom obava, zda zvíře nespolklo, či nevdechlo cizí předmět.

Pokud pozorujeme tyto příznaky, vyhledáme s důvěrou veterinární ordinaci.

Zde budou provedeny nezbytná vyšetření a následně navrhnuta terapie. Neexistují však zázračné pilulky, ani injekce. K vyléčení nedojde z hodiny na hodinu, ale postupně, s pomocí správně nastavené léčby za 7-14 dnů.

Kdo zažil u svého zvířete toto onemocnění, vsadí vše na prevenci. Tou je vakcinace.

Veterinární lékař může chovateli nabídnou dva druhy vakcín. Buď to - injekční aplikaci dvěma dávkami, či  aplikaci nasální. Tato je jednorázová.

Jedině tak se předejde propuknutí nemoci.

Chovatel si tak bude moci s radostí a bez obav užívat se svým čtyřnohým přítelem jara i barev podzimu.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
Všechny akce