Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Světový den kastrace

28.02.2024

Každoročně je 27. únor věnován edukaci týkající se kastrace domácích zvířat. Kastrace je úkon, který nevratně zabrání nekontrolovatelné reprodukci zvířat. Zejména u koček je taková nekontrolovatelná reprodukce problém – kočky se bez kontroly množí geometrickou řadou, nadměrná kočičí populace je ohrožována snadnějším šířením infekčních onemocnění, rychlejším vyčerpáním zdrojů potravy a následným strádáním. Tyto bezprizorní kočky jsou i hrozbou pro životní prostředí, v řadě lokalit mohou v krajním případě i vyhubit některé druhy drobných savců nebo ptáků.

Kastrace koček jsou opředeny řadou mýtů a legend. Kočka nemusí mít alespoň jednou koťata, ani jí kastrace nepřivodí žádnou újmu na dalším tělesném vývoji. Kastrace naopak zlepšuje pohodu koček a kocourů – útlumem pohlavní aktivity tak nedochází k bojům kocourů o kočky nebo o teritorium, nedochází k přemnožení koček v jednotlivých lokalitách, sníží se šíření infekcí mezi kočkami. Kočky se tolik netoulají, takže se i snižuje riziko zranění nebo úhynu kočky například při kolizi s dopravními prostředky.

Nyní je vhodná doba na kastraci Vaší kočky. Kočky i kocoury lze kastrovat bez problémů už od šesti měsíců věku, není nutné čekat do dosažení roku věku, jak bývalo dříve tradováno. Kastrace kocourů nemají vliv na vývoj močové trubice, dnes už víme, že potíže s močením u koček způsobuje zejména stres, nevhodné prostředí, obezita.

Nechte svoje kočky či kocoury včas kastrovat. Útulky a depozita jsou přeplněné nechtěnými nebo zraněnými zvířaty a každoročně se děsí jara, kdy přicházejí na svět další koťata, která často končí vyhozená venku. Pokud už se stalo, že vaše kočka koťata čeká, netopte je ani je neházejte do popelnice – toto je týrání. Koťata odchovejte, najděte jim nový domov a domluvte se s vaším veterinářem na co nejdřívější kastraci.

MVDr. Mgr. Kateřina Návojová Horáčková, MANZCVS (Feline Medicine), ISFM AdvCertFB

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
27.04. - 28.04.
Sonografický kurz 2024 27.04. - 28.04.2024
Všechny akce