Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Veterináři se cítí „uraženi“

22.05.2020

Veterináři se cítí „uraženi“

Veterinární lékaři se s koronaviry potýkají u zvířat již desítky let. Stejně jako humánní medicína, která koronavirus dobře zná a zná i epidemie vyvolané právě koronavirem (MERS, SARS), existují také specifické zvířecí koronaviry. Psi, kočky, telata, prasata, drůbež, fretky, norci – všechna tato společenská a hospodářská zvířata mají „svůj“ koronavirus.

Veterinární věda udělala v posledních letech mnohé pokroky. Existují vakcíny proti některým zvířecím koronavirózám a dokonce se u koček velmi úspěšně odzkoušela látka téměř totožná s humánním antivirotikem remdesivirem.

Není proto divu, že veterinární lékaři, kteří se výzkumu léčby zvířecích koronaviróz léta věnují, by rádi přispěli svými poznatky a zkušenostmi právě nyní, kdy svět hledá účinný lék na covid-19. První zkušenosti s lékem velmi podobným remdesiviru byly ve veterinární medicíně publikovány již v roce 2018 a 2019. Léčba byla úspěšně vyzkoušena na tisících koček s koronavirózou, tzv. infekčním zánětem pobřišnice (FIP).

Dr. Pedersen, specialista na kočky z univerzity v Davisu v Kalifornii, který se koronaviróze koček a její léčbě dlouhodobě věnuje, je zklamaný z nezájmu humánní branže o jedinečné zkušenosti veterinářů s léčbou koronavirózy. Léčivo, které se u koček odzkoušelo, je totiž téměř totožné s látkou remdesivir od firmy Gilead, která na tuto látku drží licenční práva. Tento lék se nyní klinicky testuje v USA, Číně a jiných zemích. Ačkoli se již dříve snažili veterinární lékaři po úspěšných testech motivovat firmu Gilead ke komerční výrobě ověřené látky proti FIP, firma vnímala registraci tohoto léku pro zvířata nepříznivě a v konfliktu s registrací stejného léčiva u lidí, protože shodná doba registrace stejného léku proti stejné nemoci by mohla vyvolat dojem, že se lék pro kočky bude používat i u lidí. Čína, kde je samozřejmě problém s FIP koček dlouhodobě také velmi aktuální, vyřešila problém po svém: začala na černý trh dodávat neotestovanou látku, která neprošla oficiální schvalovací procedurou.

Covid-19 tak může veterinárním lékařům i chovatelům přinést jeden pozitivní moment: pokud bude remdesivir příznivě odzkoušen u lidí a řádně registrován, může se toto léčivo stát časem dostupné ve veterinárních praxích k léčbě FIP u koček. Vzhledem ke kontroverznímu účinku vakcinace a vždy fatálnímu průběhu FIP, by se účinný lék hodil.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
23.04. - 27.04.
27.04. - 28.04.
Sonografický kurz 2024 27.04. - 28.04.2024
Všechny akce