Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Celoslovenský veterinární ples v Dome umenia v Košicích

Zvěrokruh 2/2020 21.02.2020

Karel Daniel

Slovenský ples očima českého veterináře

02_ples

03_ples

Dne 17. ledna pořádala společně Veterinární univerzita, Štátna poľnohospodáeska a veterinárna správa a slovenská veterinární Komora další ze série „celoslovenských veterinárních plesů“; tentokrát v Dome umenia v Košicích. Jako hosté KVL SR jsme se zúčastnili s prezidentkou Dr. Vaňousovou.

Podobné společenské události samozřejmě slouží nejen jako „reprezentační výloha profese“, ale rovněž jako příležitost neformálně prodiskutovat záležitosti společného zájmu.

Shodou okolností těsně před odjezdem jsem se zúčastnil jednoho z pojízdných cirkusů naší Komory. Zde na téma digitalizace vykazování úkonů MKZ pro SVS zaznělo, že na Slovensku již bez problémů tři roky slovenští kolegové zadávají žádanky k MKZ v e-podobě a stejně tak již předběhli unijní požadavky a zasílají hlášení o spotřebách léčiv.

04_ples

Obě věci jsme podrobněji rozebrali v průběhu plesu s kolegy ze soukromého i ze státního sektoru na Slovensku. Zdá se, že informace podávaná v průběhu cirkusů „není přesná“.

– ad digitalizace žádanek a vykazování MKZ; podle informací (možná více než) polovina praktických kolegů zůstala u papírové podoby, kterou zanesou na regionální VS a státní kolegové tam sami zanášejí údaje do systému;

– vykazování spotřeby léčiv (které od roku 2022 velmi pravděpodobně čeká i nás); požadované údaje v excelových tabulkách zasílá asi 5% praktických kolegů (jako důvod uváděno – sankce za neplnění stejně není v zákoně stanovena).

Protože koncem dubna je plánováno společné jednání představenstva KVL ČR a KVL SR v Telči, požádali jsme o krátké vystoupení na uvedené téma „digitalizace“ také ředitele ŠPVS Jozefa Bíreše; ten s pozváním předběžně souhlasil a mělo by titul: Zkušenosti z digitalizace MKZ a vykazování používání léčiv na Slovensku.

Posuny k digitalizaci mají smysl, pokud přinášejí zjednodušení a zesnadnění vykazování, nikoliv hujerskou akci pod praporem digitalizace.

Ale tak či onak jsou tyto záležitosti „nakažlivé“ přes hranice a bylo by dobře si ze slovenských zkušeností vybrat to pozitivní a zároveň pomoci slovenským kolegům snést některé nepraktické nápady zpět do reality.

Karel Daniel

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Výzva k podávání nabídek - převod obchodního podílu ve společnosti Veterinární ples, s.r.o. 

Zveřejněno: 25.07.2024
Datum stažení: 31.10.2024

Falešné razítko – MVDr. Veronika Zálešáková

Zveřejněno: 23.07.2024
Datum stažení: 23.01.2025

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
27.07. - 28.07.
Oftalmologická Chirurgia (EN) 27.07. - 28.07.2024
16.08. - 17.08.
Všechny akce