Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Cesta ke zdravé srsti našich mazlíčků vede skrze správný jídelníček

Zvěrokruh 5/2021 12.05.2021
  Časopis Zvěrokruh 5/2021
     KOMERČNÍ PREZENTACE
 

Lesklá a přirozeně krásná srst není žádný rozmar marnivých páníčků, ale jeden z nejdůležitějších ukazatelů zdraví psů a koček. Pokud se naši čtyřnozí parťáci drbou, nadměrně línají nebo mají vyrážku, dává nám jejich tělíčko jasný signál – kůže není v pořádku. A příčina se obvykle nachází v misce s krmivem. Jak by měl tedy jídelníček prospívající srsti vypadat?

Správná výživa je základ

Kůže je takový ochranný skafandr těla. Aby mohla naše chlupaté lásky účinně bránit před škodlivinami vnějšího prostředí, musíme o ni dbát a zajistit jí pravidelný přísun potřebných živin – vysoce kvalitních bílkovin, mastných kyselin, zinku, mědi a vitamínů A i B. Když naši čtyřnozí miláčci nenachází v miskách krmivo, které zajistí kůži tolik potřebnou výživu, mohou být méně odolní vůči blechám, vším, roztočům i dalším kožním infekcím.

„Problémy s kůží a oušky představují více než 30 % případů, kvůli kterým se majitelé psů a kočiček obracejí na veterináře. A více než 40 % těchto mazlíčků trápí také svědění. Často se jedná o důsledek nevyhovujícího jídelníčku, který je tedy třeba upravit,“ radí Martin Kváš, výživový specialista značky Brit. A dodává: „Proti svědění a zánětům pomáhají například nenasycené mastné kyseliny omega-3. Spolu s kyselinami omega-6 navíc zvyšují obranyschopnost organismu a na zdraví kůže mají blahodárný vliv – posilují totiž kožní bariéru.“

Kůže obsahuje velké množství proteinů, které slouží jako záložní palivo pro případy, kdy se tělu nedostávají bílkoviny v dostatečném množství. Tyto zásoby proto musíme pravidelně doplňovat krmivem, které bude obsahovat zdroj vysoce stravitelných proteinů, tedy například lososa. V opačném případě riskujeme, že kožíšek našeho parťáka začne řídnout, ztratí svou kvalitu i lesk a kůže přestane být pružná a pevná.

Pozor na alergie

Pokud se váš mazlík začne drbat nebo mít jiné potíže s kůží, může se jednat o alergickou reakci na některou z položek v krmivu. Ideální cestou jsou v takovém případě hypoalergenní receptury. V jejich složení by se nemělo nacházet žádné kuřecí, pšenice, kukuřice ani sója, tedy položky, které u našich chlupáčů nejčastěji vyvolávají alergické reakce. „Krmiva šetrná k citlivým bříškům alergiků jsou vhodná také tehdy, pokud potravinovou alergií trpěl některý z rodičů vašeho psa. Potom je nasnadě vybírat receptury, které budou možnému riziku co nejvíce předcházet,“ doporučuje Martin Kváš.

Na zdraví kůže je tedy třeba dbát. A to nejen v případě, že se váš zvířecí parťák škrábe, líná a jeho srst ztratila šmrnc, ale i tehdy, má-li alergii možná „v genech“. O potřebné péči se vždy poraďte s veterinářem, který může pomoci s výběrem krmiva nebo doporučit vhodnou veterinární dietu přímo na míru vašemu pejskovi.

Autor: Martin Kvaš,
výživový specialista značky Brit

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
06.05. - 08.05.
Ortopedický workshop 06.05. 8:30 - 08.05.2024 13:00
Všechny akce