Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Cirneco dell´ Etna

Zvěrokruh 8/2021 15.08.2021
  Časopis Zvěrokruh 8/2021
     ZAJÍMAVOSTI
 

23_Kucerova

Cirneco dell´ Etna

Sicilský chrt

Text: Sabina Kučerová

Foto: Milan Tóth (archiv)

31_plemena


Primitivní plemeno Cirneco dell´ Etna, které je oficiálně, ač nesprávně česky pojmenováno jako sicilský chrt, pochází z italského ostrova Sicílie. Podle některých historiků se jedná o nejstarší psí plemeno vůbec. Tento zajímavý pes se zrodil v nehostinném okolí sopky Etny, díky čemuž se stal velmi odolným. Cirneco je schopný pracovat v horku bez vody i několik hodin. Jako jedno z mála plemen byl během svého vývoje jen minimálně ovlivněn zásahem člověka. Cirneco se dlouhá staletí využíval k lovu drobných savců, nejčastěji zajíců. Svým vzhledem připomíná jakousi zmenšenou verzi faraonského psa.

 

Cirneco je inteligentní a zvídavý pes plný energie, tudíž denně potřebuje potřebnou dávku pohybu. Vzhledem ke své akční povaze se hodí především ke sportovně založeným jedincům. Cirneco se může uplatnit v různých psích sportech, jako je coursing či agility. Jelikož se jedná o primitivní plemeno, je potřeba s ním při výcviku zacházet trochu jinak, než je u většiny psů zvykem. Je to pes se silnou a nezávislou osobností, který potřebuje laskavý přístup a zároveň i důslednost. Cirneco je citlivý a jeho rodina je pro něj velmi důležitá. Vyžaduje od ní zvýšenou pozornost, kterou jí náležitě oplatí. Naopak k cizím lidem se chová rezervovaně až podezřívavě. Cirneco je středně velký pes elegantního až jemného zjevu. Přes jeho aristokratické vzezření se jedná o poměrně odolné zvíře, které dokáže ustát velmi nehostinné podmínky.

Kohoutková výška u psů se pohybuje v rozmezí od 46 do 50 cm, u fen od 44 do 48 cm, u obou pohlaví s tolerancí +/– 2 cm. Má krátkou a pevnou srst, jež je měkká na dotek. Její zbarvení je plavé ve všech různých odstínech. Bílé znaky jsou povoleny na určitých částech těla.

 

24_Sicilsky_chrt

 

Toto plemeno je všeobecně zdravé a netrpí dědičnými chorobami, u některých jedinců však bylo zaznamenáno onemocnění jater a kůže, vzácně potom luxace čéšky či srdeční a oční choroby. Ne zřídka se tento primitivní pes dožívá vysokého věku. Cirneco je plně uznaný FCI, kde se řadí do 5. skupiny mezi lovecké psy primitivního typu. Do Česka byl přivezen již v roce 1991, nicméně se u nás stále jedná o raritu. Nejvíce je rozšířen na Sicílii a v Itálii, v jiných zemích světa je stále vzácný.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
23.04. - 27.04.
27.04. - 28.04.
Sonografický kurz 2024 27.04. - 28.04.2024
Všechny akce