Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Editorial – MVDr. Eva Šuláková

Zvěrokruh 10/2021 10.10.2021
  Časopis Zvěrokruh 10/2021
     EDITORIAL
 

01_Sulakova

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

v tomto časopise, stejně jako snad ve všech dostupných médiích, byl „covid“ zmiňován už tolikrát, až to není hezké a já jsem doufala, že se tomuto tématu dokážu vyhnout. Bohužel se však i já musím tohoto tématu, byť okrajově, dotknout a to v souvislosti se značným omezením možností našeho odborného vzdělávání, zejména jeho prezenční formy. Alespoň nyní, na konci léta, se podařilo několik prezenčních akcí uspořádat a já jsem za to opravdu vděčná. Jsem ráda, že jsem mohla opět vidět spokojené tváře kolegů hltajících přednášky, spokojeně konverzujících na chodbách, nebo popíjejících kávu na coffee breaku.

Nechci zde vyjmenovávat jednotlivé akce nebo vyzdvihovat jejich klady a zápory, tomu se budeme věnovat na dalších stránkách tohoto časopisu, ale všechny tyto akce, stejně jako činnost vzdělávací a zahraniční komise, mě přivedly k úvaze o přístupu veterinárních lékařů k postgraduálnímu vzdělávání. Jak vlastně vnímáme vzdělávání? Jako super možnost rozšířit si obzory, zvýšit kvalifikaci, možnost poskytnout lepší péči pacientům a kvalitnější služby klientům? Nebo jen jako nutné zlo ve stylu „Někdo to po mě chce, tak to zaplatím a odsedím si to“, nebo na to prostě kašleme, protože to po nás aktuálně nikdo nevymáhá? Jistě, vždy zde budou jedinci reprezentující každou z výše uvedených skupin, ale po čem vlastně touží členská základna? Co veterinářům ve vzdělávání chybí?

Zde si dovolím odpíchnout se od Středoevropského veterinárního kongresu, který se konal před několika dny, a kterého jsem měla možnost se zúčastnit. Byl by například zájem o větší množství akcí pro „velkozvířetníky“? Jaká témata je vlastně trápí a chtěli by je prodiskutovat, nebo o nich zjistit více? A podaří se nám alespoň minimálně naplnit kapacitu přednášky, když se ji podaří zorganizovat, nebo tam bude, obrazně řečeno, sedět pět lidí prostě proto, že zbytek je nezastupitelný a musí do práce, nebo si ten čas prostě udělat nechce? A co společenská zvířata, koně, exoti...? Zde sice můžeme pominout otázku množství akcí, protože těch je docela dost, ale jaká témata chybí v programech vzdělávání tam?

To vše nejsou otázky jen pro tu hrstku lidí, co sedí v představenstvu, potažmo vzdělávací komisi. To jsou otázky především na Vás, na členskou základnu. Za všechny podněty, které nám, nebo klidně přímo mně, pošlete, předem děkuji a pevně věřím, že najdeme společnou a pro všechny užitečnou cestu.

Eva Šuláková

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
06.05. - 08.05.
Ortopedický workshop 06.05. 8:30 - 08.05.2024 13:00
Všechny akce