Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Editorial – MVDr. Jan Pokorný

Zvěrokruh 11/2021 15.11.2021
  Časopis Zvěrokruh 11/2021
     EDITORIAL
 

01_Pokorny

Tak jsme to dokázali.

Promptní reakcí ZK, akčností naší prezidentky a členů PV (tradičně vyjma dr. Šterce) a zapojením se po své ose i odborných asociací (např. CAZWV) a zejména pak všech veterinářů i neveterinářů, co podepsali petici, zachránili jsme si (aspoň zatím) antibiotika.

Znamenalo to jednat s našimi europoslanci, z nichž ne všichni to viděli jako my, a doufat, že to při hlasování v EP nebude jen na nich. Naštěstí nebylo. A tak leckterý škarohlíd může vyzdvihnout, že i tak by to dopadlo stejně, tak co. Na tom však již nesejde.

Hurááá! A můžeme zvesela pokračovat dál v zaběhnutých kolejích. ATB máme stále k dispozici a nikdo nám do toho nebude krafat.

Když je akce na chinolony, nakoupíme kamion, však neber to za tu cenu, že. Jenomže co pak s tím. A tak každý kašlík, průjmík či boláček si z odborného hlediska jistě zaslouží pořádnou palbu „silnými“ atb. Minimálně do té doby, než se sklady vyprázdní. Pak bude akce na cefalosporiny, tak to aspoň prostřídáme, abychom nějak předešli té rezistenci, co tu o ní pořád někdo mele.

Každý ve svém okolí zná pracoviště, kde to tak dělají, a leckdy až teatrálně se nad tím pohoršuje, protože jeho pracoviště to tak určitě nedělá. Kde taková nezodpovědná pracoviště tedy jsou? Při diskusích v kuloárech to vypadá, že všichni pracují jen na těch zodpovědných.

Proběhlá akce by pro nás měla být varováním, protože další pokus tímto směrem na sebe nenechá dlouho čekat. A jinak se na tu rezistenci, správnost a oprávněnost nakládání s atb budeme dívat u pejska, kočičky, králíčka či ještěrky a jinak u tetičky, dědečka či vlastních dětí. Až se na nás omezení či zákaz bude valit příště, měli bychom už být připraveni a mít pádné argumenty, které budeme moci předložit. Jednou z cest je oživit již zapomenutý systém „odpovědného uživatele antibiotik“, dát mu jasná pravidla a nebát se na něj navázat oprávnění používat ta atb, o která Evropské komisi jde a kterým hrozí vyjmutí z veterinární sféry. Vyžaduje to ale vyjma KVL zapojení i odborné veřejnosti, ÚSKVBL a v neposlední řadě pravděpodobně i legislativní změny.

Ten první a nejdůležitější krok je ale na každém z nás. Používat atb dle správné praxe a dodržovat pravidla. V takovém ideálním případě by žádných dalších kroků nebylo potřeba. Tak kdo začne jako první?

Jan Pokorný

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
23.04. - 27.04.
27.04. - 28.04.
Sonografický kurz 2024 27.04. - 28.04.2024
Všechny akce