Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Editorial – MVDr. Lucie Kalová

Zvěrokruh 9/2021 11.09.2021
  Časopis Zvěrokruh 9/2021
     EDITORIAL
 

01_Kalova

Dostala jsem za úkol napsat úvodník. No, za úkol, já to dostala příkazem a i přes mou intenzivní obranu mi nezbývá nic jiného, než se jej pokusit sepsat :) Neumím se vyjadřovat psaným slovem, trpěla jsem už během školní docházky, kdykoli jsem musela napsat sloh. V poslední době píšu pouze veterinární zprávy a stručné e-maily, které jsou, co se slohové stavby týká, úplně o něčem jiném. A tak si tady trpím nad čistým listem papíru. Sedím jako veterinární dozor na dostizích a mezi modlením se, aby si žádný z koní neublížil, se snažím dostát své povinnosti a napsat úvodník.

Léčením koní se živím už 25 let a prošla jsem si mnohým. Asi nejvýrazněji mi v hlavě rezonuje neschopnost současné veterinární komunity komunikovat mezi sebou. Čest výjimkám, ale má osobní zkušenost je, že veterinář veterináři vlkem je.

Vidíme v sobě navzájem konkurenty, ne kolegy, ne zdroj informací a pomoci, či podpory. Honíme se den za dnem, od případu k případu, neschopni se propojit a podržet se. Necháváme se deptat intenzivními klienty (slušnější termín mne nenapadl :)), svou touhou zachránit svět a platíme za to absolutním vyčerpáním, rozbitými vztahy, frustrací a znechucením. A stále si neumíme říci o pomoc, spolupráci a vytvořit opravdové kolegiální vztahy. Nebo ano? Jistou naději mi dává nejmladší generace veterinárních lékařů, kteří, jak se zdá, již nechtějí žít pouze prací, byť ji mají rádi. Vidí výhodu vzájemné kolegiální komunikace, výhody spolupráce, zastupovaní se při pohotovostech, nemajíc potřebu „získávat” klienty za každou cenu.

Počet takzvaných „pet“ zvířat, včetně koní, narostl v posledních letech geometrickou řadou. Práce je tady dost. Pro všechny. Pojďme si pomáhat, mluvit spolu, držet spolu. Poptávka po veterinární péči je vysoká, což nám dává prostor svou práci odpovídajícím způsobem ohodnotit, není důvod kastrovat kočky za 700 Kč (pokud nedělám charitu pro útulek, ale i to vyžaduje jistá pravidla) nebo koně za 5500 Kč. Děláme odbornou a náročnou práci, která má být adekvátně zaplacena.

Myslím si, že spolupráce a otevřená komunikace je jediná cesta, jak obstát v naší nejednoduché profesi s často velmi komplikovanými klienty. Částečně se tomuto tématu věnuje i první díl překladu článku, popisující problémy v koňské veterinární praxi v USA, který najdete v tomto čísle Zvěrokruhu.

Přeji vám příjemné čtení našeho stavovského časopisu a krásné první podzimní dny.

Lucie Kalová

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
23.04. - 27.04.
27.04. - 28.04.
Sonografický kurz 2024 27.04. - 28.04.2024
Všechny akce