Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kočičí ocasy

Zvěrokruh 5/2021 12.05.2021
  Časopis Zvěrokruh 5/2021
     ZAJÍMAVOSTI
 

40_ocasy

 
   

Rovné, dlouhé, krátké nebo žádné?

Text: Květoslava Mahelková

Foto: archiv autorky


 

Ocas u různých plemen koček může být rovný dlouhý – mainské mývalí, krátký – perské, ale také kratičký, deformovaný nebo žádný.

Nejčastějším problémem u rovných ocasů jsou deformity a zálomky, chovateli zvané knik. Jedná se o deformaci obratlů ocasu buď kdekoliv v jeho průběhu, častěji na konci. Jedná se o vadu, která vylučuje udělení titulu na výstavě, jedinci s touto genetickou zátěží by neměli být používáni k chovu. Nejedná se jen o estetickou vadu, stejné deformace obratlů se mohou vyskytovat kdekoliv v průběhu páteře se všemi negativními důsledky. Chovatelé jsou přesvědčeni, že se jedná o „nervózní knik“, zahnutí ocasu při stresu. To při jemné masáži mizí bez palpačních stop na obratlech. Také tvrdí, že se jedná o následek úrazu, přišlápnutí, přiskřípnutí a žádají o tom potvrzení, případně, že na ocasu žádná vada není. RTG snímek dorzo-ventrálně a latero-letrálně je jasný. Traumata a zlomeniny ocasu koček se bez fixace hojí per primam. Bohužel, práce ze sedmdesátých let minulého století z univerzity v Lipsku, kde tento stav prokazatelně zjistili u signifikantního množství koček, se mi ztratila, nemohu věrohodně citovat. Protože se často jedná o spor mezi chovateli, není vhodné se nechat přesvědčit a potvrdit úraz ocasu, pokud nejsou důkazy (RTG) z akutního stavu.

Zkrácený ocas je znakem plemene japonský bobtail (JBT), momentálně se u nás nechová. Délka ocasu od těla má být 5–8 cm, při plném natažení by mohla být 10–13 cm. Ocas je silný a tuhý, buď rovný, nebo složený z jedné nebo několika křivek a úhlů. Pokud je kočka v klidu, je nesen svisle.

Plemena krátkosrstý manx (MAN) a s delší srstí cymric (CYM) – momentálně se u nás nechovají, mají ocas ve třech variantách. Rumpy – zcela bez ocasu, s jamkou na konci páteře, Rumpy Riser – vzestupující křížové obratle (ne ocasní) dělají dojem bezocasé kočky, Stumpy – krátký, někdy nepravidelně vytvořený pevný ocas až 3 cm dlouhý, nemusí být ohnutý nebo zalomený. Spojení rumpy partnerů je pro potomky letální.

Kurilský bobtail dlouhosrstý (KBL) a krátkosrstý (KBS) má ocas tvarovaný z jednoho nebo více úhlů nebo křivek a jejich kombinací, jsou tuhé, nebo flexibilní, celková délka 3–8 cm. Ocas nese téměř vždy vzpřímený. U nás je v oblibě na 25. a 31. místě.

JBT vznikl v Japonsku záměrným pářením jedinců se zkráceným ocasem a dlouhodobým výběrem jinak zdravých koček, bez defektů kostry. Na ostrově Man a na Kurilských ostrovech v omezeném prostoru přírodním výběrem vznikla plemena se zkráceným ocasem (kočky s defekty kostry nepřežily).

Všechna plemena se zkráceným ocasem jsou na něj velmi citlivá. Lehkou palpaci strpí, ale na důkladnou palpaci, případně snahu o natahování reagují značně agresivně.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
06.04.
Klinická patologie pro praxi 06.04.2024 9:00 - 17:00
Všechny akce