Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kočičí ocasy

Zvěrokruh 5/2021 12.05.2021
  Časopis Zvěrokruh 5/2021
     ZAJÍMAVOSTI
 

40_ocasy

 
   

Rovné, dlouhé, krátké nebo žádné?

Text: Květoslava Mahelková

Foto: archiv autorky


 

Ocas u různých plemen koček může být rovný dlouhý – mainské mývalí, krátký – perské, ale také kratičký, deformovaný nebo žádný.

Nejčastějším problémem u rovných ocasů jsou deformity a zálomky, chovateli zvané knik. Jedná se o deformaci obratlů ocasu buď kdekoliv v jeho průběhu, častěji na konci. Jedná se o vadu, která vylučuje udělení titulu na výstavě, jedinci s touto genetickou zátěží by neměli být používáni k chovu. Nejedná se jen o estetickou vadu, stejné deformace obratlů se mohou vyskytovat kdekoliv v průběhu páteře se všemi negativními důsledky. Chovatelé jsou přesvědčeni, že se jedná o „nervózní knik“, zahnutí ocasu při stresu. To při jemné masáži mizí bez palpačních stop na obratlech. Také tvrdí, že se jedná o následek úrazu, přišlápnutí, přiskřípnutí a žádají o tom potvrzení, případně, že na ocasu žádná vada není. RTG snímek dorzo-ventrálně a latero-letrálně je jasný. Traumata a zlomeniny ocasu koček se bez fixace hojí per primam. Bohužel, práce ze sedmdesátých let minulého století z univerzity v Lipsku, kde tento stav prokazatelně zjistili u signifikantního množství koček, se mi ztratila, nemohu věrohodně citovat. Protože se často jedná o spor mezi chovateli, není vhodné se nechat přesvědčit a potvrdit úraz ocasu, pokud nejsou důkazy (RTG) z akutního stavu.

Zkrácený ocas je znakem plemene japonský bobtail (JBT), momentálně se u nás nechová. Délka ocasu od těla má být 5–8 cm, při plném natažení by mohla být 10–13 cm. Ocas je silný a tuhý, buď rovný, nebo složený z jedné nebo několika křivek a úhlů. Pokud je kočka v klidu, je nesen svisle.

Plemena krátkosrstý manx (MAN) a s delší srstí cymric (CYM) – momentálně se u nás nechovají, mají ocas ve třech variantách. Rumpy – zcela bez ocasu, s jamkou na konci páteře, Rumpy Riser – vzestupující křížové obratle (ne ocasní) dělají dojem bezocasé kočky, Stumpy – krátký, někdy nepravidelně vytvořený pevný ocas až 3 cm dlouhý, nemusí být ohnutý nebo zalomený. Spojení rumpy partnerů je pro potomky letální.

Kurilský bobtail dlouhosrstý (KBL) a krátkosrstý (KBS) má ocas tvarovaný z jednoho nebo více úhlů nebo křivek a jejich kombinací, jsou tuhé, nebo flexibilní, celková délka 3–8 cm. Ocas nese téměř vždy vzpřímený. U nás je v oblibě na 25. a 31. místě.

JBT vznikl v Japonsku záměrným pářením jedinců se zkráceným ocasem a dlouhodobým výběrem jinak zdravých koček, bez defektů kostry. Na ostrově Man a na Kurilských ostrovech v omezeném prostoru přírodním výběrem vznikla plemena se zkráceným ocasem (kočky s defekty kostry nepřežily).

Všechna plemena se zkráceným ocasem jsou na něj velmi citlivá. Lehkou palpaci strpí, ale na důkladnou palpaci, případně snahu o natahování reagují značně agresivně.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Pozvánka na konání okresního shromáždění OS KVL ČR Praha – město, 17.9.2024

Zveřejněno: 05.09.2024
Datum stažení: 18.09.2024

Falešné razítko – MVDr. Marek Vaněk

Zveřejněno: 15.08.2024
Datum stažení: 15.02.2025

Výzva k podávání nabídek - převod obchodního podílu ve společnosti Veterinární ples, s.r.o. 

Zveřejněno: 25.07.2024
Datum stažení: 31.10.2024

Falešné razítko – MVDr. Veronika Zálešáková

Zveřejněno: 23.07.2024
Datum stažení: 23.01.2025
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...