Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kočičí uši

Zvěrokruh 6/2021 12.06.2021
  Časopis Zvěrokruh 6/2021
     ZAJÍMAVOSTI | Kočka v ordinaci
 

26_kocky

 

27_Mahelkova

Je libo malé, velké, zaoblené nebo zašpičatělé?

Text: Květoslava Mahelková

Foto: archiv autorky


Kočky mají různé ušní boltce: malé – např. perské, britské, středně velké – evropské, ragdol, velké – mainské mývalí, sfinx, extremně velké – siamské, orientální. Mohou být zaoblené, zašpičatělé, se štětičkami nebo bez.

Zvláštní tvar ušních boltců má atraktivní plemeno americký curl (ACL, ACS) – nepřeložitelné, ne „kudrnatý“, spíše „zahnutý, zakřivený“. Boltec je středně velký, široký u základny, otevřený a vzpřímený. V hladkém oblouku se stáčí vzad, viditelné při pohledu zepředu i zezadu. Špičky (okraje) jsou zaoblené a pružné. Oblouk je minimálně 90 stupňů, nesmí překročit 180 stupňů (dotýkat se hlavy nebo boltce). Chrupavka je pevná od báze boltce do nejméně 1/3 výšky. Chybou je náhlé zalomení bez hladké křivky. Uši se začnou stáčet u týdenních koťat, plné stočení je do tří až čtyř měsíců. Zakřivení nemá žádný vliv na sluch. Plemeno vzniklo v Americe v osmdesátých letech minulého století z nalezené kočky s náhodně vzniklou mutací a jejím dalším upevňováním cíleným výběrem k chovu.

Neobvyklý tvar uší je způsoben dominantním genem (označení Cu). Dosud nebyly zaznamenány významné defekty vázané na tento gen, ale existuje malé riziko PRA-rdAc.

Povahovou zvláštností je, že kočka začne příst, pokud se ocitne ve stresu, a to vede k domněnce, že je curl spokojený. Předou skoro neustále – ve stresu i v pohodě. Pozor, delší palpace boltců je kočce nepříjemná a za stálého předení cíleně kousne. Pokus o narovnání nebo ohnutí boltce většinou vede ke zlomení chrupavky! Ve FIFe je americký curl uznaný od roku 2003, u nás se chová minimálně, zřejmě pro extrémně vysokou cenu koťat.

Jiné postavení ušních boltců má skotská klapouchá (Scottish Fold). Kulatá hlava, velké kulaté otevřené oči, malá, dopředu sklopená ouška – vzhled sovy, podle psychologů imituje hlavu dítěte. V šedesátých letech minulého století se ve Skotsku objevila domácí kočka se sklopenýma ušima. V jejích vrzích se objevovala koťata se sklopenýma ušima. Potomci byli pářeni mezi sebou, ale zjistilo se, že při spojení dvou klapouchých mají potomci zesílené nohy a ocas a většinou nejsou schopni života. To nebyl žádoucí plemenný znak, ale poruchy skeletu. Spojení s britskou krátkosrstou a jinými zdravými plemeny přineslo část koťat se sklopenýma ušima (dominantní gen Fd) a méně výraznou poruchou skeletu. Všechna narozená koťata mají uši vzpřímené, sklopení uší se objeví ve stáří tří až čtyř týdnů. Ať mají uši sklopené nebo vzpřímené, jsou homozygoti nebo heterozygoti genu Fd, se vzpřímenýma ušima homozygoti fd a jejich potomci mohou mít sklopené uši, ale také problémy s chrupavkami a kostrou. Jde o autosomálně dominantní gen způsobující progresivní deformity kloubů, kostí a chrupavek ((achondroplasia/pseudo-achondroplasia, osteochondrodysplasia). Dožívají se stáří 3–6 let, výjimečně víc, žijí s poruchami pohybu a bolestmi. Proto nejsou chovány a registrovány skotské klapouché kočky u organizací FIFe (ČSCH – SCHK) a GCCF, ani vystavovány na výstavách koček. Kočičí organizace TICA a CFA skotské klapouché uznávají.

Zákon na ochranu zvířat proti týrání 246/1992 Sb.

(3) Je zakázáno chovat zvířata v zájmových chovech, jestliže chovatel nebo občan vytvořil takové podmínky chovu, že v dalších generacích zvířat na základě dědičnosti budou zvířatům chybět části těla nebo orgány nebo budou-li orgány zvířat funkčně nezpůsobilé anebo znetvořené.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
23.04. - 27.04.
27.04. - 28.04.
Sonografický kurz 2024 27.04. - 28.04.2024
Všechny akce