Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kočka perská a exotická

09.01.2022
  Časopis Zvěrokruh 1/2022
     ZAJÍMAVOSTI | Kočka v ordinaci
 

28_Mahelkova

Text: Květoslava Mahelková

Foto: archiv autorky


 

Perská kočka patří mezi nejstarší čistokrevná plemena koček. S největší pravděpodobností se vyvinula z pouštních a stepních koček žijících na Středním východě. Zmínky o dlouhosrstých kočkách jsou už z 16. století. Cílený chov začal teprve kolem roku 1870 a bylo snahou uchovat dlouhou srst a roztomilý panenkovský obličej perské kočky. Ve FIFe (mezinárodní felinologická organizace) bylo toto plemeno (PER) uznáno v roce 1949, krátkosrstá varianta (EXO) v roce 1983. V současné době nejsou perské kočky tak oblíbené – u nás až na desátém místě podle počtu vydaných průkazů původu. Zřejmě je to způsobeno časově náročnou péčí o srst a množstvím jiných plemen.

 

Patří k atraktivním, klidnějším a méně aktivním kočičím plemenům. Jsou méně hlučné, ale stejně jako jiná plemena hravé, přítulné a mazlivé. Jsou dosti trpělivé a dobře se snáší s dětmi i jinými zvířaty. Pokud mají možnost, dokážou lovit stejně jako jiné kočky.

Velikostí patří mezi střední až velká plemena s velkou, masivní hlavou, širokou lebkou, plnými tvářemi. Typický je krátký široký nos s výrazným stopem (prohloubení mezi kořenem nosu a čelem), silná brada a široké, silné čelisti. Malé kulaté uši jsou široce posazené, oči velké, kulaté, otevřené, daleko od sebe. Krátká postava, s krátkými silnými končetinami vytváří čtvercový rámec. Ocas krátký, silný, zakončený kulatě. Srst u perských dlouhá, hustá, hedvábná, u exotických krátká, hustá, hebká. PER i EXO mohou mít srst v 16 různých barvách, se stříbrem i zlatem, s možností akromelanického zbarvení, pěti kresbách, tří typech kombinace s bílou a čtyři barvy očí.

Před zařazením do chovu je nutné obligátní potvrzení o absenci pupeční kýly a sestupu varlat do šourku, u bílých audiologický test na hluchotu.

 

29_perska-2

 

Doporučené je vyšetření na PKD (polycystické ledviny), kardiologické vyšetření a RTG pro dysplazii kyčelních kloubů a luxaci pately. Tato onemocnění se u tohoto plemene vyskytují ve větší míře. Mnoho zdravotních problémů je způsobeno nevhodnou chovatelskou prací. Nejčastěji pro dosažení co nejsilnější brady je vybírán rodičovský pár až s deformací čelistí, u potomků je pak předkus tak velký, že brání přijímání krmiva a kočka nedokáže vzít ani speciálně tvarované granule.

 

28_perska-1

 

Další problém je extrémně krátký nos, mnohdy je nosní zrcátko umístěné až mezi očima. S tím se nese deformace až atrézie slzných kanálků a trvalý výtok slz z očí. Problémem jsou i případné úzké nosní otvory ztěžující dýchání i u jinak zdravé kočky. V extrémně hlubokém stopu dochází až k maceraci a obtížně se hojícím lézím. Snahou o zvláště kulatou klenutou lebku dochází k jejím deformacím, různým hrbolům, prohlubeninám. Také jsem se setkala s vrhem koťat, která ještě v pěti měsících stáří neměla uzavřenou fontanelu. Je možno se setkat i s hydrocefalem. Velká hlava koťat vede k obtížnému porodu a častějšímu císařskému řezu.

 

Aby výstavní kočky měly co nejvíce otevřené oči, stříhají se řasy i srst kolem očí. Oči jsou pak otevřené, nechráněné proti zevním vlivům, prachu i poranění a problémy s rohovkou bývají až ireparabilní. Kapání do očí pro maximální rozšíření pupily a tím zvýraznění očí je sice zakázané, ale… Žádosti o zkrácení ocasu, zvláště pokud je na konci deformace/zálomek, nejsou neobvyklé, ale…

Dlouhá srst má tendenci k plstnatění. Vyžaduje prakticky každodenní česání. V dlouhé srsti bez patřičné hygieny se velmi často rozšíří dermatofytózy. Stane se, že se kočce při nedostatečné údržbě vytvoří z plstěné srsti až krunýř. Nezbývá, než celou kočku ostříhat – oholit. Je to pro kočku velký stres a často je nutno tento zákrok provést v sedaci. Následné „holé“ tělo je pro kočku nepříjemné, musí se řešit oblečky. Kočky při samoúdržbě srsti a olizování spolykají množství chlupů. Trichobezoáry ze žaludku většinou vyzvrací, ze střev už nemusí vyjít přirozenou cestou.

Perské kočky jsou líbivé, krásné je vlnění dlouhé srsti při pohybu. Pro chovatele jsou náročné na údržbu, pro veterináře častým pacientem, někdy velmi zapeklitým.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
06.04.
Klinická patologie pro praxi 06.04.2024 9:00 - 17:00
Všechny akce