Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kočka v ordinaci

Zvěrokruh 7/2020 23.07.2020

I v oblibě plemen koček panuje určitá módnost. V součastné době je největší zájem o mainské mývalí. Je to největší domestikovaná kočka. Pochází z Ameriky, ze státu Maine, tam se takové kočky volně pohybují jako běžné domácí kočky. Typické je rámcově dlouhé, silně osvalené obdélníkové tělo, hranaté obrysy hlavy, velké uši, široký hrudník, pevná struktura kosti a dlouhý vlající ocas (rovný, bez jakýchkoliv zálomků a defektů). Svalnatost a pevnost dělají tuto kočku silnou a robustní.

 

Fyzický vývoj dokončují mezi třetím až čtvrtým rokem života. Nedožívají se tak vysokého věku jako malé kočky. Stáří 12-15 let bývá spíše výjimkou.

Některé linie MCO se vyznačují polydaktylií. Tyto prsty nebývají funkční, pokud mají drápky, kočka je obvykle nedokáže zatáhnout, ani si je neobrušuje. Tato vada nemusí vždy působit problémy - mimo přerůstání neobrušovaných drápků, ale její estetika je problematická.

MCO je velká a robustní kočka, někdy váží 12 i více kilogramů. Mnohdy jsou to kočky s ochablým svalstvem, vystupující páteří a s velikým tučným břichem jako důsledek překrmování a nedostatku pohybu. Chovatelé často krmí koťata vysoce koncentrovanou energetickou stravou (pasty pro rekonvalescenty). Takto krmená koťata narostou jen do geneticky dané velikosti, ale s těžkými zdravotními následky, případně hynou.

 

13_kocka

 

Stanovy a pravidla FIFe – ČSCH, Sdružení chovatelů koček pro chov:

K rozmnožování mohou být použiti jen ti kocouři a kočky, kteří mají před prvním krytím vyšetření a písemné potvrzení (povinné u všech plemen), že nemají pupeční kýlu (a nebyla operovaná!), u kocourů obě varlata sestouplá v šourku. U všech bílých koček je povinné vyšetření sluchu na hluchotu. U MCO je doporučeno genetické vyšetření na HCM, SMA (atrofii páteřních svalů) a je doporučeno - brzy bude povinné - RTG vyšetření k vyloučení luxace čéšky a dysplazie kyčelních/ loketních kloubů, U zvířat určených k chovu je vhodné znát jejich krevní skupinu.

U všech plemen má provádět veterinář bukální stěry každé chovné kočce/kocourovi, tampony vložit do zkumavky označené jménem kočky a číslem mikročipu. Chovatel je skladuje na suchém místě. V případě potřeby lze stěry použít pro budoucí genetické testování. Mohou být použity k určení paternity, ale neukazují plemeno.

Květoslava Mahelková

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
23.04. - 27.04.
27.04. - 28.04.
Sonografický kurz 2024 27.04. - 28.04.2024
Všechny akce