Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kočka v ordinaci – RAGDOLL

Zvěrokruh 11/2020 21.11.2020

Uměle vzniklé plemeno ze zámoří – z Kalifornie

Ragdoll patří mezi relativně mladá plemena koček. Ve FIFe bylo toto plemeno uznáno v roce 1991. Vzniklo v 60. letech 20. století v Kalifornii, kde se náhodně zkřížila bílá dlouhosrstá kočka s kocourem připomínajícího plemeno birma.

 

Březí kočka utrpěla autoúraz bez vážných zjevných zranění, ale chovatelka tvrdila, že kočka po nehodě při zvednutí do náruče uvolnila svalstvo, zůstala viset, byla velice milá a přítulná a tím se podobala hadrové panence. Údajně narozená koťata se chovala stejně a chovatelka příbuzenskou plemenitbou dále tuto vlastnost i vzhled koček udržovala. Je zcela jasné, že poúrazový stav se těžko může změnit v genetickou informaci. Měla jsem v rukách desítky ragdolů různého stáří i pohlaví, ale žádný se nechoval jako hadrová panenka, neměl povolené svalstvo a v náručí nevisel. To mi potvrdili i chovatelé. Přesto je to velmi líbivá kočka a je u nás na třetím místě v počtu chovaných koček a odchovaných koťat.

Povahově jsou to milé, klidné, hravé, neagresivní kočky. Jsou uznané ve třech kresbách - colorpoint (akromelanické zbarvení), bicolor (s bílou) a mitte (jiné rozložení bílé) a ve 20 barevných varietách. Jsou velké, masivní s pevnou kostrou i svalstvem, hlava kulatá, nos je jen lehce prohnutý v horní třetině.

 

17_kocka

 

Na rozdíl od ostatních plemen je lebka mezi ušima plochá. Uši středně velké, široce posazené, oči oválné, intenzivně modré, ocas dlouhý, srst středně dlouhá, hedvábná, bez tendence z plstění.

I když ragdolové vznikli z velmi úzké příbuzenské plemenitby, zřejmě chovatelé dobře vybírali a toto uměle vzniklé plemeno je relativně zdravé. Z genetických vad se vyskytuje a kontroluje HCM (MyBPC3/R820VV) a rentgenologicky a ultrasonograficky se zjišťují případné jiné choroby srdce.

Pro výbornou povahu a komunikativnost jsou přímo předurčeni pro felinoterapii.

Květoslava Mahelková

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
23.04. - 27.04.
27.04. - 28.04.
Sonografický kurz 2024 27.04. - 28.04.2024
Všechny akce