Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kočka v ordinaci - Sibiřská kočka

Zvěrokruh 3/2021 21.03.2021
  Časopis Zvěrokruh 3/2021
     Informace - zprávy - výzvy - kočka v ordinaci
 

Sibiřky jsou přírodní plemeno pocházející z velmi drsných podmínek

KVĚTOSLAVA MAHELKOVÁ

nás se hodně oblíbeným plemenem staly sibiřské kočky (SIB). I když se popisuje, že pochází z Ruska a Ukrajiny, je i podle jména zřejmé, že pochází přímo ze Sibiře. Já jsem se s první takovou kočkou setkala v sedmdesátých letech minulého století, kdy ke mně do ambulance přišel český montér dlouhodobě pracující na Sibiři a donesl kočku s delší srstí. Prý ji odchytl tam, kde pracuje, že takové kočky na Sibiři jsou a volně pobíhají jako místní domácí kočky. Chtěl ji připustit s perským kocourem. To jsem mu vymluvila s tím, že když stejně pojede nazpět pracovat, ať najde kocoura tam a nekříží plemena.

 

17_kocka

... Amálka, vlevo Andy a Amálka

 

Protože to byly zajímavé kočky, s dlouhou srstí zcela odlišnou od perských koček a také s jinou stavbou těla i tvarem obličeje, chovatelé z Ruska a Ukrajiny začali s tímto plemenem pracovat.

Už v roce 1986 v Rusku (SSSR byl ještě jako člen FIFe na zkoušku), v tehdejším Leningradě na výstavě byly nám posuzovatelům FIFe předvedeny sibiřské kočky jako dosud neuznané plemeno. Vzhled plemene se sjednotil a ustálil, byl vypracován standard a v roce 1997 byl uznán FIFe. Barevná varieta něvská maškaráda (NEM) byla uznaná v roce 2011 jako samostatné sesterské plemeno.

 

18_kocka

... Fotografie z chovatelské stanice Siberianghts - uveřejněno s laskavým svolením manželů Kaněrových.

 

Sibiřky jsou přírodní plemeno pocházející z velmi drsných podmínek. Proto se rády přidružovaly k lidem, a ta přítulnost jim zůstala. Proslavil je černý Mourek z populární ruské pohádky Mrazík. Sice k nim občas byly připařovány perské kočky, ale to bylo na škodu fyziognomii, textuře srsti i zdraví.

Sibiřská kočka je postavou střední až velká, svalnatá s pevnou kostrou, kočky výrazně menší než kocouři. Hlava masivní, lehce kulatá, lehce delší než širší s výraznými lícními kostmi. Uši středně velké, oči velké, lehce oválné, jakékoliv barvy, ocas středně dlouhý. Srst je středně dlouhá, velmi hustá, krycí srst voděodolná. Letní srst je výrazně kratší než zimní. Všechny běžné barvy jsou povoleny včetně s bílou. Kočky s akromelanickým zbarvením i bílé a s intenzivně modrýma očima jsou samostatné sesterské plemeno NEM.

 

Výhoda těchto koček je hlavně v tom, že je méně náročná péče o srst, neplstí se, stačí občasné česání. Nemají žádné specifi cké zdravotní problémy, vzhledem k někdejší kombinaci s perskými kočkami je nutno uvažovat o PKD i HCM.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
04.05. - 05.05.
Sonografický kurz 2024 04.05. - 05.05.2024
Všechny akce