Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kočky v ordinaci

Zvěrokruh 9/2020 23.09.2020

Květoslava Mahelková

Malá historie vzniku plemene „BRITEK”

Britské kočky byly vyšlechtěny kolem roku 1900 ve Velké Británii křížením dlouhosrstých – perských koček a místních domácích krátkosrstých koček s mohutnější stavbou těla. Zpočátku byly známy pouze v modré barvě srsti, později byly vyšlechtěny další barevné variety. V současnosti jsou uznávány krátkosrsté (BSH) i dlouhosrsté (BLH) v šestnácti barvách, se stříbrem i zlatem, s možností akromelanického zbarvení, pěti kresbách, tří typů bílé, pěti barvách očí. Je to druhé u nás nejčastěji chované plemeno. Britské kočky jsou, chytré a komunikativní plemeno, mají opravdu britskou povahu, jsou vyrovnané, důstojné a konzervativní. Jsou středně aktivní, nejčilejší jsou koťata do jednoho roku věku, potom postupně zpomalují a leniví a vzhledem k jejich pohodlnosti mají tendenci k obezitě. Hodně britských koček má, u jiných plemen méně častou, krevní skupinu B. Na to je nutno pamatovat při výběru chovného páru.

 

Velikostí je velká až střední, postava zavalitá, ale ne obézní. Hlava kulatá, masivní s širokou lebkou, nos krátký, široký a přímý s lehkým projmutím, ale ne stopem jako u exotických, brada silná. Tělo je svalnaté, zaoblené, široký hrudník, lopatky a záď, mohutné a silné. Končetiny krátké a silné, tlapky okrouhlé a silné. Ocas krátký, silný, srst- BSH krátká a hustá, k tělu není hladce položená, dobrá podsada, jemná textura, na pohmat vykazuje crisp (křupavost). BLH středně dlouhá až dlouhá, k tělu postavená.

U dospělých zvířat se ukládá tuk na břiše, kde často tvoří „vak“, který působí dojmem oboustranné tříselné kýly. Mimo obezitu nedělá zdravotní obtíže. Výrazné projmutí až stop v nosní linii nese sebou deformaci až neprůchodnost slzných kanálků, obtížně řešitelné, rekurentní.

Vzhledem k častější příbuzenské plemenitbě trpí britky genetickými chorobami. Často se u nich vyskytuje PKD, příznaky se zhoršují zatížením, zvláště březostí (genetický test). HCM se nemusí klinicky projevit u jinak nezatížených koček, pohodoví a pohodlní kastráti se mohou dožít i vyššího věku (EKG, USG). Doporučené je také RTG pro dysplazii kyčlí a luxaci pately.

 

06_kocka

 

Vyšetření genetických chorob je vhodné před zařazením do chovu. Povinné vyšetření – hernia umbilicalis, hluchota bílých.

Květoslava Mahelková

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
23.04. - 27.04.
27.04. - 28.04.
Sonografický kurz 2024 27.04. - 28.04.2024
Všechny akce