Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kornyš rex - CRX

Zvěrokruh 4/2021 17.04.2021
  Časopis Zvěrokruh 4/2021
     Pro praxi - kočka v ordinaci
 

Kudrnaté kočky – v padesátých letech hříčka přírody z Anglie – se dnes vyskytují ve všech barvách i s bílou. Jejich zářivé oválné oči barvou odpovídají barvě srsti.

KVĚTOSLAVA MAHELKOVÁ – TEXT, FOTO

 

V padesátých letech minulého století se náhodně ve vrhu domácí kočky v Anglii objevilo kotě (kocour) se srstí složenou z úzkých řad drobných kadeří, podobné miniaturnímu jehněti. Zpětným pářením s matkou, výběrem kudrnatých jedinců, jejich pářením a dalším pářením s barmskými, siamskými a domácími krátkosrstými kočkami se tato mutace ustálila na široké genetické základně. Gen pro vlnitou srst je recesivní. Ve FIFe byl CRX uznán v roce 1968. Vyskytuje se ve všech barvách i s bílou, zářivé oválné oči barvou odpovídají barvě srsti.

 

17_kocka

 

Středně velká kočka, štíhlá, svalnatá (těžká), na vysokých štíhlých končetinách, hlava vejčitého tvaru, zvlněné/ /kudrnaté vousy a řasy, velké ušní boltce vysoko posazené na hlavě, dlouhý štíhlý ocas. Charakteristická je zvlněná měkká srst, krátká, přilehlá k tělu. Vlny srsti jsou na pohmat pevné. Málo líná, údržba spíše hlazením než česáním, ne proti srsti. Oproti jiným plemenům minimálně líná a méně vyvolává alergii.

I když vznikly úzkou příbuzenskou plemenitbou, netrpí závažnými genetickými vadami. Častá je, zvláště u kocourů, estetická vada – slabé osrstění báze ocasu se zmnožením mazových žlázek a vzniku akné. Při včasné adekvátní léčbě nemusí být problémem. Srst obrůstá pomalu, pozor na stříhání a holení při odběru krevních vzorků. Nepoužívat ketamin – intolerance! Pozor, jsou velmi rychlí a pružní, z místa skáčou vysoko a daleko.

Toto plemeno je u nás v oblíbenosti na 23. místě.

Devon rex DRX

 

18_kocka

 

I toto plemeno vzniklo v padesátých letech minulého století v Anglii v oblasti Devonshire záměrným pářením náhodně nalezených koček s kudrnatou srstí. Jedná o jiné plemeno než CRX, geny pro tělesnou stavbu i kudrnatost srsti jsou naprosto odlišné. Ze vzájemného páření se rodí jen koťata s rovnou srstí. Ve FIFe byl DRX uznán v roce 1968. U nás je v oblíbenosti na 13. místě.

DRX bývají nazývány koboldkatkočka skřítek a byly inspirací k tvorbě fi lmových postav, jako E. T. a Yoda .

 

Jsou zvědavé, ozývají se poněkud hlučněji i hlučně předou. Dokážou vysoko skákat, rychle běhají s rychlými starty.

Na dotyk se zdají kočky teplejší, snadněji se prochladí i přehřejí. Vzhledem k čilosti a udržování tělesné teploty mají rychlejší metabolismus, a proto vyšší nároky na kvalitu potravy.

Jsou středně velké s krátce klínovitou hlavou, velkýma oválnýma očima a velmi velkýma ušima. Srst je krátká, jemná, měkká, vlnitá nebo kudrnatá. Může mít jednotlivé tvrdší rovnější chlupy. Jsou uznávány všechny barvy i s bílou. Koťata se rodí se srstí, tu ztrácejí a kolem čtvrtého měsíce opět obrůstají. Minimálně línají, údržba srsti jen hlazením, ne proti srsti.

Geneticky se testuje kongenitální myastenický syndrom (CLOQ), rentgenologicky dysplazie kyčlí a luxace pately. Problémem bývá parciální hypotrichóza až alopecie. Bohužel se jedná o genetickou, tedy neléčitelnou vadu, spíše estetickou. I u málo osrstěných jedinců jsou zvlněné hmatové vousy patrné. Veliké uši produkují více mazu, přílišným nevhodným čistěním a vykapáváním jsou časté otitidy.

Krátkosrstá kočka se zvlněnou srstí je německý rex GRX, ve FIFE uznán 1982, momentálně se u nás nechová. Další kočka se zvlněnou srstí je selkirk rex (dlouhosrstý SRL, krátkosrstý SRS) – výsledek dominantní spontánní mutace, která způsobuje, že krycí srst i podsada jsou jemně zvlněné a celá srst působí měkce. Ve FIFe uznán 2017. Zatím není u nás příliš v oblibě.

Vzhled SRL je velmi podobný vzhledu neuznaného plemene bohemian rex( BRX). Při žádosti o uznání ve FIFe v roce 1994 nebyli předvedení jedinci uniformní a neodpovídali navrženému standardu. Občas se taková koťata mohou vyskytnout ve vrhu perských koček spíše nestandardních bez průkazu původu.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
23.04. - 27.04.
27.04. - 28.04.
Sonografický kurz 2024 27.04. - 28.04.2024
Všechny akce