Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Koronaviry u zvířat

Zvěrokruh 11/2020 21.11.2020

Karel Daniel

Virové kvarteto – Alpha, Beta, Gamma a Delta

 

Obecná informace: „známe“ čtyři skupiny koronavirů

 

Na základě analýzy RNA sekvencí a proteinů virů se koronaviry člení do čtyř odlišných skupin: Alpha, Beta, Gamma a Delta koronaviry. Když dva jednotlivé koronaviry infikují stejnou hostitelskou buňku, je možné, aby se jejich RNA zkombinovala v uvolněných částech a vytvořila nové viry. Ukázalo se, že například u prasat se TGE a PED rekombinují a tyto rekombinanty byly izolovány ze zvířat trpících průjmy.

Všechny koronaviry mohou infikovat buňky organizmu, ale pokud tyto buňky nejsou infekcí poškozeny nebo je jich poškozeno příliš málo, nemohou být detekovány žádné známky onemocnění a infekce není zřejmá.

 

Virus SARS-CoV-2, který onemocnění covid-19 způsobuje, je zcela nový typ koronaviru, který infikuje lidský dýchací trakt a liší se od dříve zjištěných koronavirů napadajících člověka nebo veterinární pacienty. Koronaviry jsou velká rodina virů s řadou podskupin, které se běžně vyskytují u lidí i ostatních savců, ale také u ptáků a plazů.

Alfa a beta koronaviry (mezi něž patří i ty, které například běžně doprovázejí nachlazení u lidí) obvykle napadají savce, zatímco gama a delta koronaviry obvykle útočí na ptáky a ryby. Mnoho z běžných koronavirů způsobujících onemocnění u domácích zvířat (např. kočičí enterický koronavirus) jsou alfa koronaviry. SARS-CoV-2, zodpovědný za stávající epidemii respiračního onemocnění covid-19 u lidí, je beta koronavirus.

 

15_korona

Očkování Proti koronavirům

Vakcíny proti koronavirům jsou vyráběny a používány již mnoho let například proti infekční bronchitidě u kuřat, betakoronavirům u skotu a TGE a PED u prasat.

Koronaviry u koček

Kočičí infekční peritonitida (FIP) je vyvolána kmeny koronaviru koček. Většina kočičích koronavirů je situována do trávicího traktu a nezpůsobuje žádné onemocnění. Jsou označovány jako felinní enterální koronaviry (FeCV). Kočky infikované FeCV zpravidla vykazují imunitní odpověď s tvorbou protilátek v průběhu 7–10 dní po infekci. U zhruba 10 % koček infikovaných FeCV může jedna nebo více mutací viru změnit jeho biologické vlastnosti, dochází k infekci bílých krvinek a jimi je virus šířen do celého organizmu kočky. Takový virus se označuje FIPV. Vyvolává silnou zánětlivou reakci v okolí cév zásobujících tkáně, často v břišní dutině, ledvinách nebo mozku. Tato interakce mezi imunitním systémem a virem je příčinou klinických příznaků FIP. Proti viru FIP byla vyvinuta vakcína. Nejsou známy žádné případy lidské infekce kočičími koronaviry.

Koronaviry u telat

Infekce bovinním koronavirem (BCoV) u telat způsobuje hospodářské ztráty v chovech skotu na celém světě. BCoV je hlavním virovým patogenem spojeným s poruchami dýchacího ústrojí a enterickým onemocněním u telat. Nebyly hlášeny žádné případy lidské infekce bovinním koronavirem.

Koronaviry u prasat

U prasat bylo popsáno šest hlavních onemocnění, která způsobují prasečí koronaviry. V chronologickém pořadí to jsou:

• přenosná gastroenteritida (TGE - 1946),

• hemaglutinující encefalomyelitida (HEV - 1962),

• prasečí epidemický průjem (PED - 1977),

• respirační koronavirus prasat (PRCV - 1984),

• deltacoronavirus (PDCoV - 2009),

• prasečí akutní průjem (SADS- CoV - 2018).

Trávicí poruchy způsobují čtyři prasečí koronaviry (TGE, PED, PDCoV a SADSCoV), respirační onemocnění jeden (PRCV) a virus HEV způsobuje dva různé syndromy, jednak zvracení a chřadnutí, jednak encefalomyelitidu (slabost zadních končetin). Nebyly hlášeny žádné případy lidské infekce prasečím koronavirem.

Zajímavé informace z poslední doby:

• Nedávná studie z Cummings School of Veterinary Medicine at Tufts University potvrzuje, že fretky nejsou vnímavé vůči covidu a to ani při přímé a dlouhodobé expozici.

• Studie z Friedrich-Loeffler-Institut, prokázala, že experimentálně je možné infikovat skot. Zatímco pokusná infekce je možná, zůstává otázkou, jak vysoké je riziko v chovech skotu (předpokládá se, že velmi nízké).

Současné shrnutí: terénní infekce byly prokázány u psů, koček, norků, kočkovitých šelem (tygr). U prasat, drůbeže a kachen nikoliv.

 

Důležité! – covid a jatky:

• Drůbeží jatky v Kalifornii byly uzavřeny poté, co 358 zaměstnanců mělo pozitivní test a 8 zemřelo.

• Kolem 400 000 kuřat bylo konfiskováno ve Velké Británii po prokázaných infekcích covidu na drůbežích porážkách a zpracovatelských provozech.

Karel Daniel

 

16_korona

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
23.04. - 27.04.
27.04. - 28.04.
Sonografický kurz 2024 27.04. - 28.04.2024
Všechny akce