Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

… letem veterinárním světem

Zvěrokruh 1/2021 23.01.2021
  Časopis Zvěrokruh 1/2021
     Informace - zprávy - výzvy
 

13_letem

Virtuální kongres na téma ECC pro celosvětovou veřejnost

Virtuální veterinární kongres věnovaný akutní péči je považován za velký úspěch. Čtyřdenní akci navštívilo 1227 účastníků.

Podle organizátorů a vystavovatelů byla právě on-line forma kongresu příčinou obrovského mezinárodního zájmu: akci navštívili veterinární lékaři a veterinární sestry z 37 zemí světa, včetně států severní Ameriky, Kuvajtu, Hong Kongu a Austrálie.

Akce byla organizována poskytovatelem platformy pro akutní medicínu Vets Now a delegáti měli možnost se ve virtuálním prostoru seznámit s aktuálními tématy akutní medicíny a kritické péče (ECC), které byly živě streamovány prostřednictvím lekcí a workshopů. V nabídce byl i předtočený odborný obsah.

Virtuální výstavy přístrojů a vybavení pro akutní péči se zúčastnilo více než 30 vystavovatelů, přičemž hlavním sponzorem byla společnost Woodley Equipment Company.

Specialisti v oboru, jakými jsou Kieran Borgeat, Dan Fletcher, Megan Brashear a Claire Sharp, vedli přednášky v celkem šesti výukových streamech, tematicky zaměřených na začátečníky i pokročilé experty. Celý kongresový program vymyslel specialista v oboru Dan Lewis z platformy Vets Now.

Dr. Lewis k tomu poznamenává: "Rok 2020 zajisté změnil přístup k organizování podobných akcí. Naším cílem bylo představit účastníkům kongresu nové informace inovativně a interaktivně, což jsme podle reakcí splnili docela dobře. Samozřejmě že je lepši se potkávat osobně, přesto je i on-line forma kongresu jednou z variant, jak k delegátům přenést čerstvé novinky z našeho oboru."

Platforma Vets Now nabídla účastníkům živě přenášený odborný obsah, interaktivní výstavu a možnost se ve virtuálním prostoru potkat s kolegy a učit se novým věcem. Od svého založení v roce 2004 se platforma Vets Now ECC Congress stala svého druhu největší na světě. Na jaře 2021 představí plány na další akci.

(Zdroj: Virtual ECC congress delivers for worldwide audience. Vettimes. Publikováno 3. prosince 2020)

Ostrakizace na veterinární klinice

Ambrose Animal Hospital je úspěšné kalifornské pracoviště, které za dobu posledních 12 let výrazně vyrostlo. Začínalo se dvěma doktory a jedenácti techniky, dnes je ale doktorů 6 a ostatního personálu 45. Ambrose si zakládal na tom, že najímá špičkové doktory i techniky a respektuje multikulturalismus a práva menšin. Politika Ambrose byla postavena na přesvědčení, že rasová diverzita i personál různé sexuální orientace posílí týmového ducha a naučí lidi toleranci.

Pandemie covidu-19 přinesla požadavek na sociální distanc a zákaz navštěvovat restaurace, do kterých dříve personál kliniky chodil na obědy. Vedení kliniky tedy v reakci na tato opatření zajistilo, aby personálu byly obědy doručovány přímo na kliniku. Zanedlouho po doručování obědů na pracoviště si někteří zaměstnanci kliniky vyžádali pohovor s jejím majitelem. Stěžovali si, že dvě z restaurací, odkud jsou na kliniku dopravovány obědy pro personál, mají nepřijatelný a nevhodný přístup. Jedna z nich prý zastávala jisté náboženské postoje, které s sebou nesly i homofobní názory. Druhá pak hrdě inzerovala, že nabízí zvěřinové menu z ulovené vysoké zvěře. Zaměstnanci svému šéfovi sdělili, že klinika by vzhledem ke své diverzitě neměla podporovat podnik, který je homofobní, ani restauraci, která vaří z ulovených divokých zvířat. Zdůraznili, že poslání veterinární kliniky se vylučuje s podporou podobných pochybných praktik.

Majitel praxe svým zaměstnancům poděkoval za upozornění a později si i ověřil, že se jejich tvrzení zakládají na pravdě. Nepovažoval však za správné, aby poučoval provozovatele obou restauračních zařízení, co je dle jeho zaměstnanců správné a co nikoli. Proto napsal svým zaměstnancům dopis, ve kterém svůj postoj vysvětlil a požádal je, aby v pracovní době upustili od napadání obou restaurací. K jeho velkému rozčarování však jeho reakce přinesla místo urovnání situace rozkol mezi zaměstnanci.

Ke stěžovatelům se přidala jiná skupina, která sice uváděla, že postoje obou restaurací neschvaluje, ale že zaměstnanci praxe by se neměli v pracovní době handrkovat s hospodami. Vyšlo najevo, že dva zaměstnanci jedí pouze košer jídlo, které si raději nosí sami z domů a o ostatní se nestarají. Jiná skupina zaměstnanců praxe naopak namítala, že restaurace se ničím neprovinily, a bránila je.

Majitel praxe přiznal, že rozumí přesvědčení části svých zaměstnanců, že toleruje homofobní a neetické praktiky. Zdůraznil také, že by nikdy nezakazoval kritická vyjadřování svých zaměstnanců k jakýmkoli restauračním zařízením mimo jejich pracovní dobu. Jak ale dále poznamenal, je jeho výsostným právem, jakožto zaměstnavatele, určovat jim pracovní náplň v jejich pracovní době. Nicméně uznal, že chování obou restaurací může být urážlivé a nemorální, a zakázal dovoz jídel z těchto podniků na svoji kliniku.

(Zdroj: Marc Rosemberg. Cancel culture at veterinary clinic. DVM360. Listopad 2020, ročník 51, číslo 11)

Studie ukázala, že u mladých veterinářů je vyhoření častější

Poslední průzkum společnosti Veterinary Integration Solution (VIS) ukázal, že vyhoření je jedním z nejpalčivějších problémů veterinární profese dneška. Průzkum také došel k šokujícímu závěru: nejčastěji s vyhořením bojují veterinární lékaři mladší třiceti let.

Dr. Ivan Zakharenkov, šéf společnosti VIS, k tomu dodává: "Naše zjištění je o to více znepokojivé, že většina veterinářů jsou mladí lidé. Například v USA je 38 % veterinářů mladších 40 let."

Respondenti udávali, že ačkoli mají svou práci rádi a vidí v ní smysl, jsou fyzicky a emočně vyčerpaní a podléhají stresu. Stěžují si na velké pracovní vytížení.

Průzkum si také všímal tohoto, že v době pandemie covidu-19 tyto problémy výrazně narostly, protože spoustě praxí se výrazně zvýšilo pracovní zatížení. "Kvůli pandemii zůstali lidi doma, cítili se osamělí. Začali si tudíž nakupovat nebo adoptovat štěňata a koťata. Klienti jsou velmi nároční, nechtějí čekat a chtějí být objednáni co nejdříve," říká Sandi Ryan, manažer praxe v Delaware Valley Veterinary Hospital.

19_letem

Zdroj: Veterinary Integration Solution (VIS)

------------------------------

 

(Study reveals that younger veterinary professionals have higher burnout rates. DVM360. Publikováno 7. prosince 2020)

Přeložil a zkrátil: Martin Grym

 

17_grym

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
20.04. - 21.04.
Kurz Měkkotkáňová chirurgie - Modul 5 20.04. 9:00 - 21.04.2024 17:00
20.04.
Klinická patologie pro praxi 20.04.2024 9:00 - 17:00
Všechny akce