Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Letem veterinárním světem

Zvěrokruh 9/2021 11.09.2021
  Časopis Zvěrokruh 9/2021
     ZAJÍMAVOSTI
 

38_Letem

 

30_Grym

Letem veterinárním světem

Přeložil a zkrátil: Martin Grym


Korporátní praxe tlumí vášně týkající se cen

Největší veterinární korporáty ve Spojeném království reagují na obvinění, že začaly ovládat velký podíl na britském trhu a že zvyšují ceny. Tyto podnikatelské skupiny, které mají britské vlastníky, ale v některých je účasten i zahraniční kapitál, se dostaly pod palbu kritiky poté, co se objevily analýzy, jak významný tržní podíl s veterinární péčí drží a jakou cenovou politiku nastavily. Korporátní veterinární praxe – IVC Evidensia, CVS, Vet4Pets, Medivet, Vetpartners a Linnaeus – dnes vlastní více než polovinu všech veterinárních praxí ve Spojeném království.

Celou kauzu odstartoval článek Louiseho Ecclese v The Sunday Times, který prohlásil, že „vyžraní investiční kocouři z velkých měst proměnili místní veterináře v automaty na peníze“. Na základě tohoto článku pak v rozhlasovém pořadu Good Morning Britain, do kterého nebyl pozván žádný ze zástupců veterinárních praxí, moderátorka pořadu debatovala s moderátorem známého dětského pořadu Blue Peter o tom, zdali by bylo užitečné, aby veterinární péče o společenská zvířata byla hrazena s veřejných zdrojů.

V tomto rozhlasovém pořadu oba protagonisté potvrdili, že podle jejich názoru jsou ceny za veterinární péči příliš vysoké, ale již se neshodli na tom, jak jejich ceny snížit. V debatě zazněl názor, že ceny nejsou nijak regulovány, což si vysloužilo podrážděnou reakci od Britské veterinární asociace.

Tento měsíc se navíc v Daily Mail objevila kampaň za rozumnou cenotvorbu u veterinářů, přičemž zástupce Toryů, David John Maclean, se snaží zapojit britský antimonopolní úřad (CMA). „Musí se do hry vložit antimonopolní úřad! Spějeme k monopolnímu ovládání veterinárních služeb. Tato problematika si zasluhuje celospolečenskou pozornost. Celá branže je dnes v rukou bezohledných investorů. Jde o národní skandál,“ prohlásil Maclean.

K tématu se začaly vyjadřovat i celebrity a mnohé z nich označily na Twitteru ceny za veterinární zákroky za nehorázné. Martin Roberts, který uvádí na BBC oblíbený pořad Homes Under the Hammer, k tomu řekl: „Můj labradoodle měl zažívací problémy a musel jsem s ním absolvovat několik návštěv u veterináře. Ty ceny byly nehorázné. Vždycky jsem si myslel, že veterináři mají léčit, a ne léčit jenom v případě, že jste to schopen zaplatit.

Korporátní praxe se samozřejmě brání. Argumentují tím, že jejich pracoviště jsou moderně vybavená, plná drahých přístrojů, a že kvalitní personál musí být dobře zaplacen a musí se neustále vzdělávat, což přináší nemalé náklady.

Mluvčí CVS Group, jedné z korporátních praxí, k tomu dodává: „Naším primárním cílem je poskytovat špičkovou veterinární péči našim zvířecím pacientům a kvalitní služby jejich majitelům. To se odráží na všem, co děláme. Věříme ve férovou a transparentní cenotvorbu. V průběhu posledních tří let jsme naše ceny zvedli pouze o úroveň inflace. Minulý červen jsme dokonce toto zvýšení cen pozdrželi, protože jsme vzhledem k problémům s covid-19 nechtěli své zákazníky dále zatížit a omezit přístup k našim službám. Díky našim vynikajícím klinickým výsledkům jsme uznáváni i na půdě RCVS. Každoročně publikujeme analýzu procesů vedoucích ke zlepšení a zkvalitnění našich služeb, což reflektuje naši neutuchající snahu neustále zvyšovat standardy veterinární péče. Všechny naše pracoviště jsou dobrovolně zapojeny do projektu RCVS, který má za cíl zvyšovat a zlepšovat standardy péče o zvířata.

Mluvčí skupiny IVC Evidensia, která je vlastněna investičními fondy a provozuje přibližně 1 000 praxí po celé zemi, k tomu podotýká: „IVC Evidensia masivně investuje do svých klinik, a to ku prospěchu svých zákazníků, svých pacientů a svých zaměstnanců. Naše služby vykazují velmi dobrý poměr ceny a kvality, máme také fondy pro méně solventní chovatele. Naši veterináři jsou zcela odborně nezávislí odborníci a veškerá léčba, a následně i cena za zákroky a léčbu se odvíjejí od jejich čistě expertního klinického posouzení daného případu.

(Zdroj: Joshua Silverwood. Corporates fight fire as fees anger hots up. Vet times. Publikováno 11. 6. 2021)

BVA vyzývá k rychlé akci v parlamentu ohledně projednávání kupírování uší

BVA (Britská veterinární asociace) volá po rychlé akci vzhledem k tomu, že za poslední rok prý byla polovina veterinárních lékařů ve svých praxích konfrontována s kupírovanými psy. BVA proto společně s organizací FOAL (Focus on Animal Health) chce urychleně řešit import psů s kupírovanýma ušima do Spojeného království a přináší do parlamentu petici podepsanou více než 100 tisíci petenty. V parlamentu totiž právě probíhá debata týkající se ochrany zvířat, včetně importu štěňat do Spojeného království.

Nová statistická data ukázala, že 58 % veterinárních lékařů z praxí malých zvířat se za poslední rok setkalo ve své praxi s psy, kteří měli kupírované uši. Celkově pak nahlásilo 61 % z této skupiny veterinárních lékařů, že letos je kupírovaných psů v praxích více, než bylo loni.

Nejčastějším plemenem, které je do Spojeného království dováženo s kupírovanýma ušima, je dobrman, po něm pak americký buldok a cane corso. V UK je tento zákrok zakázán zákonem, nicméně nedokonalostí zákona je umožněno, aby se kupírovaný pes mohl importovat ze země, kde je kupírování psů legální.

Prezident BVA k tomu poznamenává: „Jsme velmi znepokojeni zjištěním, že se v zemi zvyšuje počet kupírovaných psů. Kupírování uší je u nás zakázáno a my se ptáme, jak je možné, že šest z deseti britských veterinárních lékařů se ve své praxi setkalo v posledním roce s kupírovaným psem. Tento nepříznivý vývoj je jasným důkazem toho, že je potřeba něco udělat, a to rychle. Jsme potěšeni, že naše volání bylo vyslyšeno parlamentní komisí a že se bude pracovat na zákazu dovozu psů s kupírovanýma ušima a že se ještě zpřísní tresty za tento zákrok u nás, protože jde o bolestivou a naprosto zbytečnou chirurgickou proceduru.

(Zdroj: James Westgate. BVA urgus action ahead of parliamentary debate on ear cropping. Vet times. Publikováno 7. června 2021).

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
20.04. - 21.04.
Kurz Měkkotkáňová chirurgie - Modul 5 20.04. 9:00 - 21.04.2024 17:00
20.04.
Klinická patologie pro praxi 20.04.2024 9:00 - 17:00
Všechny akce