Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Letem veterinárním světem

Zvěrokruh 11/2021 15.11.2021
  Časopis Zvěrokruh 11/2021
     ZAJÍMAVOSTI
 

38_Letem

 

29_Grym

Letem veterinárním světem

Text přeložil a zkrátil: Martin Grym


 

Fena s podezřením na covid-19 již je po veterinární péči opět fit

Fena používaná na detekci diabetické hypoglykémie u lidí se vzepřela svému osudu a s pomocí veterinárního lékaře ze Somersetu, který ji referoval na specializované pracoviště, a možná i alpského vzduchu, se po prodělání koronavirózy uzdravila.

Osmiletá fena Jack Russel teriéra Daisy byla před rokem referována na specializovanou veterinární kliniku Cave ve Wellingtonu s dušností a dýchacími potížemi. Specializovaná internistka Dr. Nele Van den Steenová diagnostikovala u Daisy konsolidaci pravého plicního laloku. Dr. Van den Steenová konstatovala, že příčina tohoto stavu není zatím jasná, ale že nelze vyloučit covid-19.

Majitel Daisy, Pete Murden, k tomu dodává: „Daisy neustále kašlala, ztratila čich i chuť, nechtěla jíst a měla zvýšenou teplotu. Toto všechno jsou typické příznaky covidu. Během několika hodin se z aktivního a veselého psa stalo poměrně zbědované zvíře. Zatímco ještě nedávno běhala na zahradě, nyní nebyla schopna se ani zvednout.

V době, kdy Daisy onemocněla, plánoval P. Murden odjet s Daisy do francouzských Alp. Dr. Van den Steelová navrhla, aby vzal Daisy s sebou a užili si spolu pravděpodobně poslední chvíle, které Daisy zbývají. Jenže čerstvý alpský vzduch a medikace, která byla nasazena, pomohly Daisy se poměrně rychle vrátit do normálu.

Dr. Van den Steelová tento vývoj komentuje: „Šlo o skutečně zajímavý případ, který naštěstí skončil dobře. Jsem moc ráda, že i rok po této epizodě se Daisy daří dobře. Ani dnes si ale nejsem zcela jistá příčinou příznaků u Daisy. Velmi dobře a rychle zareagovala na steroidy, což vylučuje bakteriální či mykotickou příčinu, stejně jako onkologické onemocnění. Dočasné zlepšení v případě lymfomu by bylo možné, ale nikoli takto dlouhodobé. Ačkoli pneumonie vyvolaná SARS-CoV2 u psů zatím nebyla popsána, nelze v tomto případě covid-19 vyloučit“.

(Zdroj: Joshua Silverwood. Dog with suspected COVID-19 back to full fitness after vet´s help. Vet times. Publikováno 25. srpna 2021)

Profesní organizace se semkly ve snaze dostat veterináře z Afganistánu

Společnosti, skupiny i jednotlivci napříč veterinární profesí nabídly pomoc Nowzadu – charitativní organizaci pro záchranu zvířat, která sídlí v Afghánistánu. Zakladatel této organizace, Pen Farthing, koordinoval evakuaci zaměstnanců poté, co se vlády ujmulo hnutí Talibán. K Nowzadu se nakonec s prosbou o pomoc připojil i Mayhew, podobná charitativní organizace, která sídlí v Kábulu.

Korporátní veterinární praxe IVC Evidensia a VetPartners nabídly pracovníkům Nowzadu a Mayhew pracovní pozice, pokud se dostanou do Spojeného království. Připojily se také k britské veterinární komoře, britské veterinární asociaci a dalším, aby podpořily vydání těchto osob do Spojeného království. Všechny tyto organizace a firmy spolupracují ve věci přesídlení Afghánců s jediným veterinárním lékařem v britském parlamentu, Neilem Hudsonem.

Dr. Hudson k tomu dodává: „Byl jsem šokován scénami, které jsme v posledních dnech viděli v Afghánistánu. Plně podporuji pomoc charitativním organizacím Nowzad a Mayhem. Jejich zaměstnanci i jejich rodiny potřebují naši pomoc a ochranu. Budu urgovat vládu, aby v této věci urychleně něco podnikla. Vítám nabídku veterinárních praxí, které jsou ochotny tyto Afghánce zaměstnat. Tito lidé mají co nabídnout, jsou to odborníci na zdraví zvířat a jejich welfare. Jsem ze 100 procent připraven být intenzivně nápomocen v jejich uplatnění.“

Farthing mezi tím plédoval prostřednictvím videokonference na vládě. Při jednání sněmovny řekl premiér Boris Johnson, že si je situace ohledně Nowzadu vědom. Britský chovatelský svaz vytvořil fond na pomoc Nowzadu a zorganizoval akci, při které se měla z Afghánistánu dostat i ohrožená zvířata.

(Zdroj: Joshua Silverwood. Professions rally round Afganistan vet staff extradiction efforts. Vet times. Publikováno 19. srpna 2021)

První kvalifikace v oblasti fyzioterapie a hydroterapie

Organizace Animal Courses Direct je prvním poskytovatelem vzdělání pro terapeuty zvířat v oblasti fyzioterapie a hydroterapie. Kurzy začaly být právě nabízeny a jejich absolventi budou schopni léčit své pacienty „na zemi i ve vodě“.

Pro úroveň 6 musí účastník pro získání diplomu ve veterinární fyzioterapii a hydroterapii absolvovat 800 klinických hodin praktické výuky, v rámci které dopodrobna projde všechny aspekty veterinární fyzioterapie.

Tato kvalifikace a forma vzdělání jsou schváleny vládním úřadem Ofqual, který reguluje a dozoruje různé kvalifikace na území Spojeného království.

Vzhledem k tomu, že je organizace Animal Courses Direct akreditovaným poskytovatelem vzdělání v oblasti veterinární fyzioterapie a hydroterapie, jsou absolventi jejího kurzu automaticky uznáváni a zapisováni do registru veterinárních praktiků pro muskuloskeletální onemocnění u zvířat, aniž by si museli své vzdělání doplňovat.

(Zdroj: First as degree-level qualification covers physiotherapy and hydrotherapy. Vet times. Publikováno 19. srpna 2021)

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Výzva k podávání nabídek - převod obchodního podílu ve společnosti Veterinární ples, s.r.o. 

Zveřejněno: 25.07.2024
Datum stažení: 31.10.2024

Falešné razítko – MVDr. Veronika Zálešáková

Zveřejněno: 23.07.2024
Datum stažení: 23.01.2025

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
27.07. - 28.07.
Oftalmologická Chirurgia (EN) 27.07. - 28.07.2024
16.08. - 17.08.
Všechny akce