Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

… letem veterinárním světem

Zvěrokruh 7/2020 23.07.2020

13_letem

"Znepokojující příznaky" vlivu pandemie na veterináře

Nová data ukazují, jak koronavirová pandemie sráží příjmy veterinárních praxí ve Spojeném království silněji než ve zbytku světa.

CM veterinární výzkum o covidu-19 také upozorňuje na zvýšené množství veterinárních lékařů, kteří plánují kvůli drtivému ekonomickému dopadu pandemie odejít z profese.

Zatímco v kontinentální Evropě lze pozorovat jisté zotavování, ve Spojeném království tržby ve veterinárních praxích nepřestávají klesat, ačkoli již nikoli tak strmě jak v nedávné minulosti. Šest procent veterinárních lékařů udává pokračující pokles z týdne na týden, přičemž ve třetí vlně tohoto průzkumu respondenti udávali průměrně 37% pokles tržeb.

Křivka se ale naštěstí začíná oplošťovat a také stoupá počet návštěv klientů - až o 21 % od minulé vlny tohoto průzkumu.

Ředitel CM výzkumného centra Carlos Michelsen k tomu říká: "Zatímco veterináři poukazují na jisté pozitivní dopady současné situace - majitelé psů a koček si prý nyní zvířat více všímají a mají tendence častěji kontaktovat veterináře, my naopak pozorujeme u veterinárních lékařů varovné signály zvyšující se stresové zátěže v důsledku úbytku práce. Následkem těchto jevů je zjištění, že mnozí z nich chtějí povolání zcela opustit. Ačkoli příjmy klesají týden od týdnu, pokles už opravdu není tak prudký a situace se zlepšuje. V několika praxích se tendence dokonce obrátila a stejně jako v evropských zemích tržby rostou."

Přesto více než třetina britských veterinářů - ať už v privátních nebo korporátních praxích - si stěžuje na klesající příjmy a vyjadřují obavy ze ztráty zaměstnání. Celkem 4 % praxí kvůli koronaviru již zcela zavřelo. Téměř čtvrtina praxí poslala své zaměstnance na placenou a 7 % na neplacenou dovolenou.

Kromě finančních těžkostí si současná pandemie vybírá svou daň i na duševním zdraví veterinárních lékařů. Jeden veterinární lékař v diskusi napsal: "Téměř jsem přišel o práci a přitom je mi poskytována státní pomoc jen do výše 90 liber týdně. Jsem strašně frustrovaný z toho, že musím soutěžit s jinými veterinárními lékaři, kteří dostávají od státu 80 % své původní mzdy a přitom místo dodržování základní podmínky této pomoci - zůstat doma, berou vesele směny a normálně pracují. Můj hodinový příjem tímto klesl na polovinu a nemám dost práce na to, abych se uživil, což mě psychicky dost sužuje. Vážně přemýšlím o odchodu z povolání veterináře."

(Zdroj: James Westgate. "Worrying signs" over pandemic´s effect on vets. Vettimes. Publikováno 29. května 2020).

Vstupenky na projekt WellVet po zdrcujícím úspěchu opět v prodeji

Organizátoři projektu WellVet - online konference na téma duševní pohody veterinárních lékařů -připravují opakování pro všechny, kteří o původní akci přišli.

Konference konaná 23. května pod pořadatelskou taktovkou organizace WellVet a platformy The Webinar Vet, hostila celkem 360 veterinárních lékařů a sester. Ti si mohli vyzkoušet různé interaktivní aktivity a techniky osobnostního rozvoje.

Celkem bylo připraveno 500 minut programu pro různé aktivity. Všechny sekce se soustředili na to, aby účastníkům umožnily širokou škálu proaktivních technik, jak zlepšit svou duševní pohodu a fyzické zdraví.

Jedna z organizátorek, veterinární lékařka Nat Scroggieová k tomu dodává: "Aplikační platforma na pořádání této konference umožnila účastníkům navázat vztahy dle svého výběru. Bylo vytvořeno více než 2400 zpráv a nahráno 400 fotografií, vše jako velmi pozitivní zpětná vazba na celou akci. Úspěch projektu opravdu předčil naše nejoptimističtější očekávání. Vidíme, jak se spontánně vytvářejí nové pracovní skupiny a týmy přátelsky naladěných lidí, kteří chtějí společně řešit aktuální výzvy a problémy."

Projekt WellVet se nyní opět otevírá pro nové zájemce a vytváří nové sekce. Počet vstupenek je omezen. Prodej se uskutečňuje do konce srpna letošního roku na webových stránkách projektu WellVet.

(Zdroj: WellVet reopens ticket sales after storming success. Vettimes. Publikováno 29. května 2020).

Kennel Club nebude následovat Nizozemce v zákazu brachycefalických plemen

Britský Kennel Club nechce zakazovat produkci štěňat u plemene buldok, a to i přesto, že jeho nizozemská sesterská organizace ukončila registraci tohoto plemene společně s 11 dalšími brachycefalickými plemeny (mops, kavalír king charles španěl, bostonský teriér, francouzský buldoček, pekinéz, japonský chin, ši-tzu, bruselský grifonek, belgický grifonek, brabantík a opičí pinč). I přes mnohé kampaně plédující pro zákaz brachycefalických plemen se Briti rozhodli tyto hlasy nevyslyšet.

 

Bill Lambert, osoba zodpovědná za zdravotní aspekty a welfare v Kennel Clubu, k této problematice říká: "Kennel Club oceňuje patřičnou pozornost plemenům psů s nadměrně oploštělým čumákem, což je fyziognomický rys, který může zhoršovat celkové zdraví těchto zvířat a jejich welfare. Nicméně nemůžeme souhlasit s tím, že prostý zákaz brachycefalických plemen psů je lékem na řešení tohoto komplexního problému. Obáváme se toho, že striktní zákaz těchto plemen by vedl k dalšímu nelegálnímu chovu, pašování štěňat a rostoucí poptávce po těchto psech ze strany neinformovaných chovatelů. Ačkoli v Nizozemsku nebyla tato plemena zcela zakázána, nezdá se nám ani vyloučení těchto plemen z pedigree chovů jako vhodný krok: chov bude podle našeho názoru existovat dál, akorát přejde do šedé zóny."

 

14_letem

 

Britský Kennel Club volí jinou cestu: snaží se diskutovat s chovateli, veterináři, vědci a ochranářskými organizacemi o odstranění potencionálně škodících fyziognomických rysů a zlepšení welfare těchto zvířat.

Bill Lambert k tomu dodává: "V rámci Kennel Clubu jsme ustavili pracovní skupinu řešící brachycefalická plemena psů, která zahrnuje všechny důležité relevantní strany: BVA, Defru, Dogs Trust, akademiky a chovatele. Hledáme vědecké důkazy o zdravotních problémech brachycefalických plemen - posuzujeme stupeň alterace respiračních funkcí. Snažíme se zjistit více o brachycefalickém syndromu - obstrukčním onemocnění u těchto plemen, který je mimochodem mnohem komplexnějším onemocněním, než by se mohlo na první pohled zdát."

(Zdroj: James Westgate. Kennel Club not to follow Dutch brachy ban. Vettimes. Publikováno 26. května 2020)

Přeložil a zkrátil: Martin Grym

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Pozvánka na konání náhradního okresního shromáždění OS KVL ČR Písek, 06.11.2024

Zveřejněno: 17.10.2024
Datum stažení: 07.11.2024

Pozvánka na konání okresního shromáždění OS KVL ČR Olomouc, 15.11.2024

Zveřejněno: 16.10.2024
Datum stažení: 16.11.2024

Pozvánka na konání okresního shromáždění OS KVL ČR Ústí nad Orlicí, 28.11.2024

Zveřejněno: 16.10.2024
Datum stažení: 29.11.2024

Pozvánka na konání okresního shromáždění OS KVL ČR Brno město, 24.10.2024

Zveřejněno: 16.10.2024
Datum stažení: 25.10.2024

Pozvánka na konání okresního shromáždění OS KVL ČR Břeclav, 18.10.2024

Zveřejněno: 30.09.2024
Datum stažení: 19.10.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
19.10. - 20.10.
Kurz Měkkotkáňová chirurgie - Modul 2 19.10. 9:00 - 20.10.2024 17:00
Všechny akce