Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

… letem veterinárním světem

Zvěrokruh 7/2020 23.07.2020

13_letem

"Znepokojující příznaky" vlivu pandemie na veterináře

Nová data ukazují, jak koronavirová pandemie sráží příjmy veterinárních praxí ve Spojeném království silněji než ve zbytku světa.

CM veterinární výzkum o covidu-19 také upozorňuje na zvýšené množství veterinárních lékařů, kteří plánují kvůli drtivému ekonomickému dopadu pandemie odejít z profese.

Zatímco v kontinentální Evropě lze pozorovat jisté zotavování, ve Spojeném království tržby ve veterinárních praxích nepřestávají klesat, ačkoli již nikoli tak strmě jak v nedávné minulosti. Šest procent veterinárních lékařů udává pokračující pokles z týdne na týden, přičemž ve třetí vlně tohoto průzkumu respondenti udávali průměrně 37% pokles tržeb.

Křivka se ale naštěstí začíná oplošťovat a také stoupá počet návštěv klientů - až o 21 % od minulé vlny tohoto průzkumu.

Ředitel CM výzkumného centra Carlos Michelsen k tomu říká: "Zatímco veterináři poukazují na jisté pozitivní dopady současné situace - majitelé psů a koček si prý nyní zvířat více všímají a mají tendence častěji kontaktovat veterináře, my naopak pozorujeme u veterinárních lékařů varovné signály zvyšující se stresové zátěže v důsledku úbytku práce. Následkem těchto jevů je zjištění, že mnozí z nich chtějí povolání zcela opustit. Ačkoli příjmy klesají týden od týdnu, pokles už opravdu není tak prudký a situace se zlepšuje. V několika praxích se tendence dokonce obrátila a stejně jako v evropských zemích tržby rostou."

Přesto více než třetina britských veterinářů - ať už v privátních nebo korporátních praxích - si stěžuje na klesající příjmy a vyjadřují obavy ze ztráty zaměstnání. Celkem 4 % praxí kvůli koronaviru již zcela zavřelo. Téměř čtvrtina praxí poslala své zaměstnance na placenou a 7 % na neplacenou dovolenou.

Kromě finančních těžkostí si současná pandemie vybírá svou daň i na duševním zdraví veterinárních lékařů. Jeden veterinární lékař v diskusi napsal: "Téměř jsem přišel o práci a přitom je mi poskytována státní pomoc jen do výše 90 liber týdně. Jsem strašně frustrovaný z toho, že musím soutěžit s jinými veterinárními lékaři, kteří dostávají od státu 80 % své původní mzdy a přitom místo dodržování základní podmínky této pomoci - zůstat doma, berou vesele směny a normálně pracují. Můj hodinový příjem tímto klesl na polovinu a nemám dost práce na to, abych se uživil, což mě psychicky dost sužuje. Vážně přemýšlím o odchodu z povolání veterináře."

(Zdroj: James Westgate. "Worrying signs" over pandemic´s effect on vets. Vettimes. Publikováno 29. května 2020).

Vstupenky na projekt WellVet po zdrcujícím úspěchu opět v prodeji

Organizátoři projektu WellVet - online konference na téma duševní pohody veterinárních lékařů -připravují opakování pro všechny, kteří o původní akci přišli.

Konference konaná 23. května pod pořadatelskou taktovkou organizace WellVet a platformy The Webinar Vet, hostila celkem 360 veterinárních lékařů a sester. Ti si mohli vyzkoušet různé interaktivní aktivity a techniky osobnostního rozvoje.

Celkem bylo připraveno 500 minut programu pro různé aktivity. Všechny sekce se soustředili na to, aby účastníkům umožnily širokou škálu proaktivních technik, jak zlepšit svou duševní pohodu a fyzické zdraví.

Jedna z organizátorek, veterinární lékařka Nat Scroggieová k tomu dodává: "Aplikační platforma na pořádání této konference umožnila účastníkům navázat vztahy dle svého výběru. Bylo vytvořeno více než 2400 zpráv a nahráno 400 fotografií, vše jako velmi pozitivní zpětná vazba na celou akci. Úspěch projektu opravdu předčil naše nejoptimističtější očekávání. Vidíme, jak se spontánně vytvářejí nové pracovní skupiny a týmy přátelsky naladěných lidí, kteří chtějí společně řešit aktuální výzvy a problémy."

Projekt WellVet se nyní opět otevírá pro nové zájemce a vytváří nové sekce. Počet vstupenek je omezen. Prodej se uskutečňuje do konce srpna letošního roku na webových stránkách projektu WellVet.

(Zdroj: WellVet reopens ticket sales after storming success. Vettimes. Publikováno 29. května 2020).

Kennel Club nebude následovat Nizozemce v zákazu brachycefalických plemen

Britský Kennel Club nechce zakazovat produkci štěňat u plemene buldok, a to i přesto, že jeho nizozemská sesterská organizace ukončila registraci tohoto plemene společně s 11 dalšími brachycefalickými plemeny (mops, kavalír king charles španěl, bostonský teriér, francouzský buldoček, pekinéz, japonský chin, ši-tzu, bruselský grifonek, belgický grifonek, brabantík a opičí pinč). I přes mnohé kampaně plédující pro zákaz brachycefalických plemen se Briti rozhodli tyto hlasy nevyslyšet.

 

Bill Lambert, osoba zodpovědná za zdravotní aspekty a welfare v Kennel Clubu, k této problematice říká: "Kennel Club oceňuje patřičnou pozornost plemenům psů s nadměrně oploštělým čumákem, což je fyziognomický rys, který může zhoršovat celkové zdraví těchto zvířat a jejich welfare. Nicméně nemůžeme souhlasit s tím, že prostý zákaz brachycefalických plemen psů je lékem na řešení tohoto komplexního problému. Obáváme se toho, že striktní zákaz těchto plemen by vedl k dalšímu nelegálnímu chovu, pašování štěňat a rostoucí poptávce po těchto psech ze strany neinformovaných chovatelů. Ačkoli v Nizozemsku nebyla tato plemena zcela zakázána, nezdá se nám ani vyloučení těchto plemen z pedigree chovů jako vhodný krok: chov bude podle našeho názoru existovat dál, akorát přejde do šedé zóny."

 

14_letem

 

Britský Kennel Club volí jinou cestu: snaží se diskutovat s chovateli, veterináři, vědci a ochranářskými organizacemi o odstranění potencionálně škodících fyziognomických rysů a zlepšení welfare těchto zvířat.

Bill Lambert k tomu dodává: "V rámci Kennel Clubu jsme ustavili pracovní skupinu řešící brachycefalická plemena psů, která zahrnuje všechny důležité relevantní strany: BVA, Defru, Dogs Trust, akademiky a chovatele. Hledáme vědecké důkazy o zdravotních problémech brachycefalických plemen - posuzujeme stupeň alterace respiračních funkcí. Snažíme se zjistit více o brachycefalickém syndromu - obstrukčním onemocnění u těchto plemen, který je mimochodem mnohem komplexnějším onemocněním, než by se mohlo na první pohled zdát."

(Zdroj: James Westgate. Kennel Club not to follow Dutch brachy ban. Vettimes. Publikováno 26. května 2020)

Přeložil a zkrátil: Martin Grym

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Výzva k podávání nabídek - převod obchodního podílu ve společnosti Veterinární ples, s.r.o. 

Zveřejněno: 25.07.2024
Datum stažení: 31.10.2024

Falešné razítko – MVDr. Veronika Zálešáková

Zveřejněno: 23.07.2024
Datum stažení: 23.01.2025

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
27.07. - 28.07.
Oftalmologická Chirurgia (EN) 27.07. - 28.07.2024
16.08. - 17.08.
Všechny akce