Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

… letem veterinárním světem

Zvěrokruh 3/2020 22.03.2020

13_letem

Nová výzva veterinárním lékařům, aby pomohli rozluštit záhadu jménem CRGV

Prvolinioví veterinární lékaři působící na celém území Spojeného království drží všechny trumfy vedoucí k rozluštění záhadného onemocnění - kožní a glomerulární vaskulopatie (CRVG), známého také pod označením Alabama rot (alabamská hniloba). Veterinární lékaře prosí o pomoc především výzkumní pracovníci, kteří v Británii toto onemocnění zkoumají a snaží se odhalit jeho původ.

Nejvíce případů bývá v Británii historicky hlášeno mezi říjnem a květnem - proto nyní přichází doba, kdy se vědci opět obrací s urgentní žádostí o pomoc, která spočívá v zasílání vzorků z uhynulých zvířat, což by mělo napomoci odhalit původce.

V současné době dochází ke spojování všech výzkumných skupin, které doposud v této záležitosti fungovaly odděleně, do jedné. Veterinární lékařka Fiona Macdonaldová je do projektu výzkumu CRGV zapojená již od roku 2012. Spolupracuje s odborníkem na infekční nemoci - Tristanem Coganem a výzkumnou pracovnicí Helen Howshallovou z Veterinární fakulty při Univerzitě v Bristolu, studentkou této fakulty - Lucy Yarnoldovou a oceňovaným specialistou na CRGV, Davidem Walkerem z kliniky Anderson Moores Veterinary Specialist. Projekt je řízen a pod patronací britské státní správy (Defra).

Výzkumníci se zaměřují na detailní vyšetřování histologických vzorků z případů, u kterých bylo onemocnění potvrzeno, a zároveň vyšetřují všechny nové vzorky z čerstvě odhalených případů. Bylo zjištěno, že mezi potenciální kauzativní agens patří Aeromonas hydrophila, Escherichia coli a Leptospira.

V Bristolu jsou k dispozici všechny sofistikované vyšetřovací metody využívající molekulární technologie. Paní Howshallová se bude projektu věnovat na plný úvazek po celou dobu kritického období výskytu této choroby.

(Zdroj: David Woodmansey. Fresh call for vet surgeons to help crack CRGV mystery. Vet times. Publikováno 12. února 2020)

Výzva veterinární sestry související se zmizením její feny

Fena anglického bulteriéra jménem Peppa byla odcizena ze zahrady v Cardiffu v prosinci 2019 a stále se pohřešuje, přestože byla označena čipem.

 

- Majitelka feny - Annica Hurdmanová, která pracuje jako veterinární sestra v praxi Vets4Pets v Derbyshiru, k tomu poznamenává: "Byli jsme tehdy o Vánocích na návštěvě u rodičů ve Walesu. Děti a celkem sedm psů, včetně Peppy, si hrály za zahradě u domu. Kontrolovali jsme je každých deset minut, ale brzy jsme zjistili, že se Peppa ztratila. Nejdříve jsme si mysleli, že jen utekla. Zkontrolovali jsme ale záznam z bezpečnostních kamer a s překvapením zjistili, že se po zahradě pohybovali cizí lidé. To nás dovedlo k závěru, že Peppu někdo ukradl."

 

17_letem

 

Paní Hurdmanová pracuje pro organizaci DogLost - největšího správce čipovaných zvířat ve Spojeném království. Ačkoli využila veškerých svých kontaktů a po své feně intenzivně pátrala, zatím bez úspěchu. Na základě této své zkušenosti paní Hurdmanová prosí všechny veterinární lékaře a všechny veterinární praxe, aby rutinně u svých pacientů kontrolovali čipy a ověřovali tím totožnost zvířat, a to především u nově registrovaných psů. "Prosím ověřte totožnost u každého nově registrovaného zvířete, a to i v případě, že chovatele dobře znáte," apeluje paní Hurdmanová na veterinární praxe.

Koordinátorka organizace DogLost, Jill Tricková, se k paní Hurdmanové připojuje. I ona se obrací na veterinární lékaře: "Je velmi důležité zkontrolovat totožnost každého nového psa, který se v praxi objeví. Byli bychom rádi, kdyby s námi veterinární lékaři více spolupracovali a pomáhali nám vracet ztracená či odcizená zvířata jejich původním majitelům rychleji."

(Zdroj: Rachael Buzzel. VN´s plea following theft of family dogs. Vet times. Publikováno 12. února 2020)

Nejčastější otázky chovatelů a veterinářů k aktuální epidemii koronavirem

Může virus 2019-nCoV infikovat domácí zvířata?

V současné době neexistuje žádný důkaz svědčící o tom, že domácí zvířata mohou být novým koronavirem infikována, ani žádná indicie, ukazující na to, že domácí zvířata mohou být zdrojem viru pro člověka.

Když přišlo zvíře do kontaktu s nemocným člověkem, může pro další lidi představovat nebezpečí?

Dosud se neví, zda se mohou zvířata infikovat. Nevíme také, zda mohou zvířata onemocnět aktuální koronavirózou. Zatím se ví, že ačkoli je možným primárním zdrojem infekce zvíře, je nyní virus přenosný pouze z člověka na člověka kapénkovou infekcí.

Jak by se mělo přistupovat ke zvířatům, která žijí v oblasti výskytu aktuální koronavirózy?

Ačkoli neexistuje důkaz, že zvíře může onemocnět infekcí 2019-nCoV, několik jiných koronavirů může vyvolávat u zvířat onemocnění a tyto viry se navíc mohou přenášet mezi zvířaty a člověkem. Z těchto důvodů se doporučuje omezit kontakt se zvířaty z postižených oblastí na minimum a nosit respirátor.

Měli by veterináři začít vakcinovat psi proti psí koronaviróze, aby snížili riziko nakažení virem 2019-nCoV?

Vakcína proti psímu koronaviru je na některých trzích k dispozici a slouží k ochraně psů proti psí střevní koronaviróze. Není tudíž registrovaná k ochraně proti plicní infekci. Neexistuje jediný důkaz o zkřížené imunitě mezi těmito dvěma variantami koronaviru, a proto se vakcinace nedoporučuje. Střevní a plicní koronaviry se významně liší.

(Zdroj: The New Coronavirus and Companion Animals - Advice for WSAVA Members. Publikováno 9. února 2020)

Přeložil a zkrátil: Martin Grym

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
27.04. - 28.04.
Sonografický kurz 2024 27.04. - 28.04.2024
Všechny akce