Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

… letem veterinárním světem

Zvěrokruh 2/2020 21.02.2020

13_letem

Veterinář-zloděj vyhozen z komory

Bylo rozhodnuto, že člen britské veterinární komory (RSVC) bude vyškrtnut ze seznamu členů za to, že byl shledán vinným z krádeže balení ketaminu a metadonu, které si poté sám aplikoval.


Čestná rada komory jednala ve věci Marka Komberta, který pracoval jako zastupující veterinární lékař ve veterinární nemocnici Wellpets Animal Hospital v Clevedonu v Somersetu. Byl obviněn z toho, že si na toaletě pracoviště aplikoval 3 ml ukradeného injekčního metadonu. Následkem toho se uvedl do stavu, ve kterém nebyl schopen ošetřovat pacienty.

Tyto skutečnosti vyšly najevo díky tomu, že na daném pracovišti bylo používání psychotropních látek velmi přísně sledováno a zaměstnanci praxe si tak všimli, že po nástupu Marka Komberta začalo těchto látek nadměrně ubývat.

Dr. Kombert se slyšení před čestnou radou nezúčastnil, nicméně prostřednictvím e-mailu se k činu přiznal a souhlasil s jednáním ve své nepřítomnosti. Případ řešila i policie - Dr. Kombert byl zatčen a vyslýchán, poté dostal napomenutí s nařízením protidrogové léčby. Soud mu také nařídil dostavit se do poškozené praxe a seznámit majitele se svým deliktem.

Čestná rada musela při svém jednání vzít úvahu i tři obvinění, která byla v minulosti vůči Dr. Kombertovi vznesena v USA. Prvním bylo obvinění vznesené veterinární komorou ve státě Colorado, a to za provozování veterinární praxe i přes propadnutí licence; druhým obviněním byla krádež léčiv vedených ve zvláštním režimu a jejich užití - také v Coloradu; třetím pak podvodné získání opioidních látek ve státě New York, za což mu byl jako trest nařízen tříletý dohled.

Všechna tři obvinění z USA se čestná rada RCVS dozvěděla poté, co RCVS kontaktoval americký probační úředník s tím, že Dr. Kombert porušil probační pravidla. Předseda čestné rady, Dr. Martin Whiting, k tomu řekl: "Chování obviněného bylo nečestné. Zradil důvěru a zneužil své postavení, aby se zmocnil veterinárních psychotropních léčiv. Riskoval tím zdraví svých pacientů a ohrozil reputaci svých kolegů a praxe, kde působil. Jeho chování je v nesouladu s jednáním, které lze očekávat od člena naší komory, a jeho činy jsou hanebné."

Dr. Kombert má po obdržení rozsudku čestné rady 28 dní na to, aby se případně odvolal k odvolacímu senátu.

(Zdroj: Drug theft vet struck off. Vet times. Publikováno 19. prosince 2019)

Oslavy stého výročí od přijetí první ženy do komory

V prosinci 2019 oslavila BVA (Britská veterinární asociace) sté výročí události, která prolomila bariéry vstupu do povolání veterinárního lékaře pro něžné pohlaví. Tým BVA prozkoumal archivy, aby zjistil, že seznam členů britské veterinární komory (RCVS) se pro ženy veterinářky zpřístupnil poprvé 23. prosince 1919.

 

V roce 1919 byl totiž zrušen Sex Disqualification Act, který bránil ženám ve vstupu do veterinární profese a v poskytování veterinárních služeb chovatelské veřejnosti. Tato antidiskriminační změna umožnila univerzitám udělovat veterinární vysokoškolský titul i ženám, což připravilo cestu pro Aleen Custovou, která se jako první žena stala britskou veterinární lékařkou. RCVS ji zapsala mezi členy v roce 1922. Dnes tvoří veterinární lékařky ve Spojeném království 60 % všech veterinářů a 80 % všech veterinárních studentů jsou ženy.

Prezidentka BVA Daniela Dos Santosová k tomu řekla: "Jsem hrdá na to, že jako žena mohu oslavovat toto sté výročí.

 

25_letem

 

Díky ženám, které zde byly přede mnou, mohu já i moje kolegyně dělat skvělé veterinární povolání. Úsilí ženské avantgardy na začátku 20. století velmi oceňuji. Jsem těmto průkopnicím vděčná a uvědomuji si, že nám všem daly možnost být součástí fantastické veterinární profese. Jsem také vděčná za to, že jsem měla možnost vidět historický dokument z roku 1919, kterým se zrušila letitá diskriminace žen, a přiznám se, že jsem byla dojatá."

"Stejně jako my si i Aleen Custová jistě přála jednu jedinou věc: mít nejen vzdělání veterinární lékařky, ale i legální možnost své služby nabízet veřejnosti. Před 100 lety mohla sice Aleen pracovat jako veterinářka, ale bez oficiálního a zákonného rámce. Dnes oslavujeme ženy ve veterinární profesi, ale stále musíme pokračovat v prosazování rovných příležitostí, diverzity i inkluze," dodává Dr. Dos Santosová.

(Zdroj: Celebrating first 100 years of women vets. Vet times. Publikováno 20. prosince 2019) - foto: Aleen Custová, wikipedia

Aktuální problémy firmy Hill´s: FDA našla systematické chyby v bezpečnostních procesech

Firma Hill´s musela na základě rozhodnutí vládní agentury - Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv, neboli FDA (Food and Drug Administration) - stáhnout z trhu desítky řad svých výrobků, protože v nich bylo zjištěno potenciálně toxické množství vitamínu D. Úředníci z FDA navštívili v lednu a v březnu 2019 továrnu firmy ve městě Topeka ve státě Kansas, kde bylo pochybení zjištěno. FDA označila chybu za systémovou a opatření, které firma přijala jako nápravná, označila FDA za neadekvátní, protože "neřeší skutečné příčiny zjištěného selhání". Firma dostala 15 dní, aby na výtky reagovala. Mezitím bylo na firmu podáno 35 žalob od 300 žalujících po celých Spojených státech, jejichž zvířata kvůli špatnému krmivu onemocněla nebo uhynula. Žalobci firmě vyčítají, že o chybě věděla dlouho předtím, než ji oznámila, že popis rizik záměrně překrucovala a že závažnost a komplexnost problému s kontaminací krmiv oznámila pozdě.

Soud se bude konat ve státě Kansan, shodou okolností v blízkosti ředitelství firmy Hill´s.

(Zdroj: Maureen McKinney. Hill´s recall update: FDA finds systematic failure in safety procedures. DVM360. Publikováno: 17. prosince 2019)

Přeložil a zkrátil: Martin Grym

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Výzva k podávání nabídek - převod obchodního podílu ve společnosti Veterinární ples, s.r.o. 

Zveřejněno: 25.07.2024
Datum stažení: 31.10.2024

Falešné razítko – MVDr. Veronika Zálešáková

Zveřejněno: 23.07.2024
Datum stažení: 23.01.2025

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
27.07. - 28.07.
Oftalmologická Chirurgia (EN) 27.07. - 28.07.2024
16.08. - 17.08.
Všechny akce