Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Málopočetná plemena – Brazilský teriér

Zvěrokruh 1/2022 09.01.2022
  Časopis Zvěrokruh 1/2022
     ZAJÍMAVOSTI
 

31_Kucerova

Brazilský teriér

Text: Sabina Kučerová

Foto: Martin Říha

31_plemena


 

Jak již název napovídá, brazilský teriér pochází z Brazílie, ale z poloviny má kořeny také v Evropě. Jeho historie sahá do 19. století a s největší pravděpodobností vznikl křížením hladkosrstých foxteriérů, Jack Russel teriérů a dalších psů importovaných z Anglie a Francie s místními brazilskými psy.

 

Našel uplatnění jako farmářský a lovecký pes, lovec hlodavců na lodích a poté jako skvělý společník. V Brazílii se dodnes občas využívá k lovu křepelek, pásovců a dalších drobných zvířat. Jedná se o aktivního a bystrého psa, vždy dobře naladěného, který patří k méně tvrdohlavým teriérům. Ke své rodině a známým je velmi přátelský, hravý a milující, k cizím naopak chová nedůvěřivost. Je to velmi přizpůsobivý pes, který si rychle zvykne v každém prostředí. Je vhodný na řadu psích sportů. Samci bývají velmi dominantní.

Brazilský teriér je středně velký pes čtvercového rámce s oblými liniemi. Je dobře vyvážený a má pevnou stavbu těla, nikoliv však těžkou. Kohoutková výška psů se pohybuje mezi 35 až 40 cm, u fen pak mezi 33 až 38 cm. Hmotnost je zhruba 10 kg.

 

32_pes

 

Srst je krátká a hladká a existuje ve čtyřech barevných rázech: bílá, jež vždy převažuje, s černými, hnědými, modrými nebo izabelovými znaky. U všech variant musí být vždy přítomno tříslové pálení.

 

33_pes

 

Zajímavostí tohoto plemene je, že se může narodit s přirozeně krátkým ocasem nebo úplně bez ocasu. Jedinci s dlouhým ocasem se v zemi původu tradičně kupírují. Jedná se o poměrně houževnatého psa, jehož průměrná délka života činí 18 let.

Obecně se nepotýká s žádnými genetickými chorobami, kromě tzv. mukopolysacharidózou brazilských teriérů. Jedná se o těžkou kosterní vadu, která je u štěněte zřejmá již v útlém věku. V současnosti se chovní jedinci na toto onemocnění testují, aby se předešlo spojení dvou přenašečů.

Brazilský teriér je uznán FCI ve skupině 3 – teriéři. Jedná se o poměrně neznámé plemeno, které se u nás chová od roku 2010. V roce 2013 u nás byl odchován první vrh.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
23.04. - 27.04.
27.04. - 28.04.
Sonografický kurz 2024 27.04. - 28.04.2024
Všechny akce