Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Málopočetná plemena - Japonský špic

Zvěrokruh 12/2021 19.12.2021
  Časopis Zvěrokruh 12/2021
     ZAJÍMAVOSTI
 

32_Kucerova

Japonský špic

Text: Sabina Kučerová

Foto: Kristýna Žáková

31_plemena


 

Japonský špic se jako plemeno začal utvářet v první polovině 20. století a s největší pravděpodobností se jedná o potomka velkého bílého německého špice. Toto málo známé plemeno zaznamenalo svůj největší rozmach v 50. letech minulého století, později však začalo upadat z důvodu jeho neupotřebení.

Původním využitím japonského špice bylo převážně hlídání majetku. Po nějaké době začal japonský špic ve své domovině opět stoupat na výsluní, jelikož se osvědčil jako vynikající rodinný společník. Japonský špic je neustále dobře naladěný a dosti hravý. Je to skvělý rodinný pes, který ke své lidské smečce chová hluboké city.

 

33_spic

 

34_spic

 

Tak jako ostatní špicové je i japonský špic velmi aktivní a je doslova nabitý energií, proto se hodí na řadu psích sportů.

Jedná se o menšího psa silné kostry, který budí elegantní dojem. Průměrná kohoutková výška psů činí 36 cm a u fen 33 cm. Má hustou dvojitou srst, jejíž zbarvení je vždy sněhově bílé. Toto plemeno se svým vzhledem velice podobá německému špicovi. Liší se od něj delším formátem těla a jinak posazenýma ušima. Japonský špic navíc není tolik uštěkaný.

 

Jedná se o plemeno s pevným zdravím. V Česku se u něj preventivně provádí pouze vyšetření na luxaci patel, nijak na ni však netrpí. Japonský špic je uznaný FCI v 5. skupině (špicová a primitivní plemena). Aktuálně se u nás nachází zhruba 50 jedinců a zájem o plemeno po malých krůčkách roste.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
24.05. - 26.05.
Všechny akce