Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Málopočetná plemena – Kanaánský pes

Zvěrokruh 10/2021 10.10.2021
  Časopis Zvěrokruh 10/2021
     ZAJÍMAVOSTI
 

33_Kucerova 34_Jancarikova

Přehled zdraví jedinců odchovaných v ČR

Text: Sabina Kučerová

Kateřina Jančaříková

Foto: Kateřina Jančaříková (archiv)

31_plemena


Porod a odchov štěňat

České vrhy byly odchovány celkem čtyřmi fenami. Všechny porody proběhly zcela přirozeně bez nutnosti zásahu veterináře. U prvního porodu vyžadovaly feny klid, šero a samotu, bez přítomnosti majitelů. Tři feny se o svá štěňata vzorně staraly, jedna měla u prvního porodu problém s přijetím svých štěňat, což mělo za následek úhyn poloviny vrhu (dvě ze čtyř štěňat) v prvních třech dnech života. Druhý porod této feny proběhl klidněji, ale v prvních dvou dnech chovatelka na štěňata raději nesahala a péči o ně nechala na feně. Všechna tři přežila. Během monitorovaných porodů byl nejkratší interval mezi vypuzením štěňat 20 minut, nejdelší pak čtyři hodiny. U tří vrhů jsou k dispozici záznamy z raného vývoje štěňat, přičemž u dvou z nich se na jejich socializaci podílel i jejich otec. U dvou vrhů byl proveden tzv. Campbellův povahový test štěňat. V současnosti není dostatek dat, aby bylo možné porovnání např. se štěňaty německých ovčáků. Rozdíly v chování jsou patrné od raného věku.

Falešná březost

U fen se často vyskytuje falešná březost. Stejně jako u jiných divoce žijících psovitých šelem zde falešná březost hraje roli jakési přirozené „pojistky“. Jestliže by došlo k úhynu feny-matky, ve smečce její úlohu přebere jiná fena, která bude schopná odkojit a vychovat štěňata. V Česku všechny feny, jež jsou starší 1,5 až 2,5 roku a nemají v tom daném roce štěňata, trpí falešnou březostí.

Chrup

Podle standardu má mít kanaánský pes plný chrup s nůžkovým nebo klešťovým skusem. Klešťový skus umožňuje snadnější vybírání parazitů, proto je standardem u tohoto plemene uznáván. V Česku má plný počet zubů celkem 36 z 37 odchovaných jedinců. U několika jedinců není počet zubů znám.

Choroby

Degenerativní myelopatie: Z osmi testovaných jedinců je sedm z nich přenašečem a jeden z nich postižen bez příznaků onemocnění.

Dysplazie kyčelního a loketního kloubu: Rentgenové vyšetření kyčelních kloubů bylo provedeno u sedmi jedinců, z toho tři mají výsledek A, tři mají výsledek B a jeden má výsledek E. Loketní klouby se testovaly u šesti jedinců, z toho pět má výsledek 0 a jeden má výsledek 0/3.

Luxace čéšky: Bylo vyšetřeno pět jedinců, z toho čtyři měli výsledek 0/0 a jeden 0/1.

Kryptorchismus: Objeveno u tří z 15 psů, u kterých je možné zjišťovat.

Kožní problémy: U dvou jedinců se objevily problémy s kůží zapříčiněné alergií či stresem (vykusování).

Shrnutí

Kromě pár výše uvedených neduhů je všech 39 jedinců zdravých. Všichni jsou velmi agilní – bez potíží dokážou překonat plot o výšce dvou a více m, většinou však ze svého teritoria neutíkají. Někteří z majitelů byli zaskočeni vrozeným chováním tohoto plemene, které nese rysy divokosti. Patří sem teritoriálnost, nesnášenlivost k jiným masožravcům a neochota podvolit se tvrdším výcvikovým metodám. Ze šesti vrhů (7. vrh se narodil nedávno) muselo nejméně jedno zvíře změnit majitele. Jeden pes je v jeho 6. roce života již u 6. majitele.

 

35_pes

 

36_pes

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Výzva k podávání nabídek - převod obchodního podílu ve společnosti Veterinární ples, s.r.o. 

Zveřejněno: 25.07.2024
Datum stažení: 31.10.2024

Falešné razítko – MVDr. Veronika Zálešáková

Zveřejněno: 23.07.2024
Datum stažení: 23.01.2025

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
27.07. - 28.07.
Oftalmologická Chirurgia (EN) 27.07. - 28.07.2024
16.08. - 17.08.
Všechny akce