Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Málopočetná plemena – Katalánský ovčák

Zvěrokruh 7/2021 21.07.2021
  Časopis Zvěrokruh 7/2021
     ZAJÍMAVOSTI
 

35_Kucerova

Katalánský ovčák

Text: Sabina Kučerová

Foto: Markéta Malinčíková

31_plemena


Jak již název napovídá, toto starobylé plemeno má původ v Katalánsku, které leží na území dnešního Španělska. Tento menší ovčák se po dlouhá staletí využíval jako ovčácký pes u stád dobytka a také jako spolehlivý hlídač farmy či majetku. Během občanské války ve Španělsku (1936–1939) sehrál významnou roli při hledání zraněných osob a jako psí poslíček při doručování zpráv.

V 50. až 60. letech minulého století začaly jeho počty prudce klesat vlivem úbytku farem a tomuto plemeni hrozilo vyhynutí. V 70. letech minulého století byl díky tvrdé práci nadšenců zachován.

 

36_plemena

 

37_plemena

 

38_plemena

 

Katalánský ovčák je dosti aktivní a inteligentní pes, který si práci doslova užívá. Rád se učí novým povelům a skvěle spolupracuje se svým majitelem. Pokud není využíván jako ovčácký pes u stáda, je vhodné s ním aktivně provozovat nějaký sport, jako je dogfrisbee, agility, coursing apod., nebo mu alespoň každý den věnovat delší procházku spojenou s výcvikem či hrou, při které se dostatečně unaví ke své spokojenosti. Doma je to poměrně klidný a pohodový pes, který se svojí rodinou rád odpočívá. Svému pánovi a jeho rodině je oddaný a potřebuje cítit, že je milován. S dětmi obvykle vychází dobře. Jiné domácí mazlíčky toleruje, pokud k tomu byl veden od útlého věku.

 

Katalánský ovčák je středně velký pes delšího formátu. Kohoutková výška psů činí od 47 do 55 cm, u fen od 45 do 53 cm. Hmotnost se pohybuje okolo 20 kg. Zajímavostí jsou zdvojené paspárky na zadních končetinách, které původně sloužily k chůzi po ovcích během pasení, díky čemuž se pes mohl přesouvat rychleji. Srst je dlouhá a může být mírně zvlněná. Její zbarvení může být plavé, pískové a šedé v různých odstínech. Srst má tzv. samočisticí schopnost, kdy se do druhého dne zbaví nečistot a pes je opět krásně čistý.

Katalánský ovčák je obecně zdravé plemeno nezatížené na genetické choroby. Ojediněle se u něj může vyskytnout dysplazie kyčelních kloubů nebo luxace čéšky.

První jedinci byli do České republiky importováni v roce 2004 a v roce 2007 zde byl odchován první vrh. V současnosti u nás žije kolem 40 jedinců.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
27.04. - 28.04.
Sonografický kurz 2024 27.04. - 28.04.2024
Všechny akce