Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Málopočetná plemena – Krašský ovčák

Zvěrokruh 11/2021 15.11.2021
  Časopis Zvěrokruh 11/2021
     ZAJÍMAVOSTI
 

34_Kucerova

Krašský ovčák

Text: Sabina Kučerová

Foto: Martina Filiačová

31_plemena


 

Krašský ovčák, jehož domovinou je Slovinsko, je nejmenším pasteveckým psem vůbec. Je uznaný FCI ve skupině č. 2.

 

Předci dnešního „krašáka“ byli s největší pravděpodobností dotaženi Ilyry, kteří se usadili ve slovinské části pohoří Kraš. Až do roku 1968 se toto plemeno považovalo za shodné s plemenem šarplaninec, pastevcem původem ze Srbska a Severní Makedonie. V témže roce byla však obě plemena rozdělena a krašský ovčák byl uznán jako samostatná rasa.

Krašský ovčák se používal, a i v dnešní době používá jako pastevecký a hlídací pes, ale čím dál tím víc také jako rodinný společník. Je obdařen povahou, jež je typická pro pastevecké psy. Je velmi inteligentní, uvažuje samostatně, má výborný hlídací instinkt a je ochranářský vůči svojí rodině a jejímu majetku. Oproti ostatním pasteveckým psům je krašský ovčák více ochotný poslouchat povely svého pána. Toto plemeno potřebuje důslednou výchovu založenou na pozitivním přístupu a lásce. Tvrdá ruka nebo naopak volná výchova jsou cestou do záhuby.

Jedná se o středně velké plemeno, vzhledově připomíná jakousi „zmenšenou verzi“ šarplanince. Má silnou kostru a robustní tělo. Kohoutková výška psů se pohybuje mezi

 

35_pes

 

57 až 63 cm, u fen od 54 do 60 cm. Hmotnost se pohybuje kolem 40 kg. Srst je dlouhá a hustá s dobře vyvinutou podsadou. Zbarvení srsti je ocelově šedé v různých odstínech. U tmavších jedinců je žádané světlé žíhání.

Krašský ovčák je málopočetné plemeno, jehož populace čítá celosvětově pouhých asi 2500 jedinců. V České republice se během 30 let chovu podařilo odchovat již několik vrhů. Nyní se u nás nachází více než 30 jedinců.

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
Všechny akce