Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Málopočetná plemena - Kudrnatý vícebarevný pes

Zvěrokruh 2/2022 08.02.2022
  Časopis Zvěrokruh 2/2022
     ZAJÍMAVOSTI
 

20_Kucerova

Kudrnatý vícebarevný pes

Text: Sabina Kučerová

Foto: Jitka Vlasáková

31_plemena


 

Kudrnatý vícebarevný pes, jehož domovinou je Francie, byl ještě nedávno známý jako pudl vícebarevný. V minulosti byl běžný, což dokládají nejen četné malby a kresby, ale také psané záznamy z 18. a 19. století. Koncem 19. století byl tento pes stále poměrně hojný a v mnohých publikacích o psech byl předkládán jako vzor typického jedince plemene pudl. Počátkem 20. století začala jejich obliba upadat a nastala éra jednobarevných pudlů. Ve Francii a Velké Británii se vícebarevní pudlové označili jako nestandardní a vyloučili se z chovu.

V současnosti popularita tohoto psa opět roste, i když v jeho rodné Francii ho chovatelé klasických pudlů nemají v lásce – z toho důvodu došlo nakonec ke změně názvu plemene pod FCI. Kudrnatý vícebarevný pes se od klasického pudla kromě barevnosti a velikostních rázů v ničem neliší.

 

21_pes

 

Povahově se jedná o inteligentního, přátelského a věrného psa, který je stále dobře naladěný. Vzhledem k jeho temperamentu a chuti učením se nových povelů se hodí na řadu psích sportů a aktivit. Rodinu svého pána zbožňuje a hýčká. Je to univerzální pes, který bude spokojený jak ve městě, tak na vesnici.

Impozantní kudrnatý vícebarevný pes se vyskytuje ve třech velikostních rázech – trpasličí, střední a velký. FCI standard povoluje mnoho různých barev, jako je černobílá, modrobílá, plavá s bílou, červená s bílou a hnědá s bílou, kdy bílá převládá nebo se naopak vyskytuje pouze jako znaky; dále černá s pálením, hnědá s pálením, trikolor či žíhaná.

U tohoto plemene se může objevit dysplazie kyčelního kloubu, luxace čéšky nebo degenerace oční sítnice. Chovní jedinci musí podstoupit řadu vyšetření, díky kterým se těmto a dalším chorobám daří předcházet.

Kudrnatý vícebarevný pes je neuznané plemeno FCI. První jedinci k nám byli dovezeni v letech 1989 a 1990 a první vrh byl odchován v roce 1991. Změna názvu plemene pod FCI vzešla v platnost k 1. 1. 2021. U jiných světových kynologických organizací se toto plemeno stále nazývá pudl vícebarevný.

 

22_pes

 

23_pes

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
24.05. - 26.05.
Všechny akce