Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Málopočetná plemena – Lapinporokoira

Zvěrokruh 3/2022 14.03.2022
  Časopis Zvěrokruh 3/2022
     ZAJÍMAVOSTI
 

29_Kucerova

Lapinporokoira

Text: Sabina Kučerová

Foto: Ivana Růžičková

31_plemena


 

Lapinporokoira neboli laponský ovčák je špicovité plemeno původem z finského Laponska. Dlouhá staletí bylo využíváno, a i v dnešní době je stále využívané laponskými kočovníky Sámy k hlídání a pasení sobích stád. V průběhu staletí lapinporokoira několikrát čelila vyhynutí a v současnosti se stále jedná o méně známé plemeno, které je rozšířené především ve skandinávských zemích.

Lapinporokoira je velmi energický a pracovitý pes, který ke svému blahobytu potřebuje jak spoustu fyzické, tak i psychické zátěže. Velice ráda se učí novým věcem a práci si po boku svého pána užívá, proto se hodí na různé psí aktivity a sporty (např. zejména tažné sporty, pasení apod.). Jedná se však o psa, který má svoji hlavu, a proto, když jej daná aktivita nebaví, dělat ji nebude. K rodině je to velmi loajální, srdečný a přátelský pes, naopak k cizincům je spíše nedůvěřivý a odtažitý. Lapinporokoira ráda štěká, a to jak během práce či hry, nebo naopak když se nudí. Jedná se o skvělého hlídače, díky kterému budete mít přehled takřka o čemkoliv.

Lapinporokoira je středně velký pes obdélníkového rámce. Je svalnatá, ale nikoliv těžká. Ideální kohoutková výška psů činí 51 cm, u fen 46 cm s tolerancí ±3 cm u obou pohlaví. Na hlavě se zužující se tlamou má posazené dlouhé a vztyčené uši. Srst je rovná s drsnější strukturou a má bohatou podsadu. Zbarvení srsti je v různých odstínech černé, šedé či tmavě hnědé. Může být doplněno o světle šedé či hnědé pálení. Středně dlouhý ocas je nízko nasazený a pokrytý hustou srstí. U plemene se vyskytuje patrný pohlavní dimorfismus. Lapinporokoira je schopná vydržet extrémní mráz a ve Skandinávii je povoleno ji držet venku do teploty –50 °C.

Plemeno může být náchylné na dysplazii kyčelního a loketního kloubu a progresivní retinální atrofii, jedinci do chovu jsou na tyto vady povinně vyšetřováni. U plemene se také vyskytuje multifokální retinopatie a Pompeho choroba (GSD II. Typu). Lapinporokoira je uznána FCI v 5. skupině.

Do Česka byl první jedinec plemene importován v roce 2015. Roku 2021 se u nás narodil první vrh.

Zajímavostí je, že ve Finsku, domovině plemene, je otevřený registr pro pracovní psy tzv. nejistého původu. Jedná se o psy Sámů, kteří splňují standard a mohou být využiti v chovu lapinporokoiry pro zlepšení genofondu.

30_pes

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
24.05. - 26.05.
Všechny akce