Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Málopočetná plemena - Maremmansko-abruzzský pastevecký pes

Zvěrokruh 4/2022 08.04.2022
  Časopis Zvěrokruh 4/2022
     ZAJÍMAVOSTI
 

25_Kucerova

Maremmansko-abruzzský pastevecký pes

Text: Sabina Kučerová

Foto: Kateřina Kollárová

31_plemena


 

Toto staré pastevecké plemeno má své kořeny v Itálii, konkrétně v regionech Maremma a Abruzzo, podle kterých nese své pojmenování. Podle dostupných pramenů je staré více než 2000 let. Po celou tu dobu bylo toto plemeno využíváno především jako hlídač stád ovcí a koz. Své povolání vykonává místy dodnes, ale v současnosti se využívá především jako rodinný pes a hlídač majetku.

Maremmansko-abruzzský pastevecký pes má povahové rysy, které jsou typické pro pastevecké psy. Má skvělý hlídací instinkt a ochranářský pud, schopnost dělat vlastní rozhodnutí, vysokou inteligenci a je emočně vázaný na svého majitele a jeho rodinu. Je to svéhlavý pes, který je zvyklý rozhodovat se sám za sebe, proto se nehodí pro lidi, kteří by chtěli poslušného psa, jenž bude dychtivě plnit každý povel. „Maremmana“ je potřeba respektovat a brát ho spíše jako partnera než psa. V rodině s dětmi se osvědčil jako věrný přítel, a především trpělivý pes.

Toto pastevecké plemeno se jednoduše přizpůsobí chodu domácnosti. Rád lenoší, ale zároveň si užívá i procházky či túry po horách.

Maremman“ je velký, robustně stavěný pes rustikálního vzhledu. Působí majestátně až aristokraticky. Kohoutková výška u psů se pohybuje od 65 do 73 cm, u fen od 60 do 68 cm. Má hustou srst střední délky, která kolem krku tvoří hustý límec. Zbarvení srsti je vždy jednotně bílé; slonovinové, bledě oranžové či citronové stínování je do určité míry povolené.

Toto plemeno bylo do Česka přivezeno v roce 2012, první vrh byl odchován v roce 2017. V současnosti se u nás nachází kolem 60 jedinců tohoto plemene a zájem o něj roste.

Maremmansko-abruzzský pastevecký pes je uznaný FCI ve skupině 1 – plemena ovčácká, pastevecká a honácká.

26_pes

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
06.05. - 08.05.
Ortopedický workshop 06.05. 8:30 - 08.05.2024 13:00
Všechny akce