Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Málopočetná plemena – Pikardský dlouhosrstý ohař

Zvěrokruh 6/2021 12.06.2021
  Časopis Zvěrokruh 6/2021
     ZAJÍMAVOSTI
 

28_Kucerova

Pikardský dlouhosrstý ohař

Text: Sabina Kučerová

Foto: Kateřina Skopalová

28a_plemena


Pikardský dlouhosrstý ohař je málopočetné lovecké plemeno původem z Francie. Původní využití tohoto ohaře byl lov vodního ptactva v těžko přístupných přímořských bažinatých terénech. Těsně před 2. světovou válkou bylo toto plemeno ve své domovině velmi hojné a oblíbené, nicméně vlivem války se ocitlo na pokraji vyhynutí. Díky tvrdé práci chovatelů byl tento ohař zachráněn, ale v současnosti není ve své rodné Francii příliš rozšířen.

Pikardský dlouhosrstý ohař je označován za nejjemnějšího ze všech francouzských ohařů, což se pojí s jeho výbornou ovladatelností. Je to temperamentní, ale velmi citlivý pes, který je emočně vázaný na svého majitele. Tvrdým zacházením, na které není stavěný, lze snadno přijít o jeho důvěru. Obecně je to přátelský a milý společník, který se lehce přizpůsobí. Při práci v lese je velmi vášnivý a hravě zastane práci všestranného ohaře.

Pikardský dlouhosrstý ohař je středně velký pes elegantního zjevu. Kohoutková výška činí 55 až 60 cm, u psů s tolerancí +2 cm. Srst je rovná, na uších mírně zvlněná. Její zbarvení je tříbarevné; jedná se o hnědého bělouše s pálením. Je to vcelku zdravý pes, který není příliš zatížen genetickými chorobami. Provádí se u něj vyšetření na dysplazii kyčelního kloubu; u některých jedinců se vyskytuje ektropie. Toto plemeno je uznané FCI a patří do skupiny č. 7 mezi kontinentální ohaře. První jedinec byl do Česka importován z Francie v roce 2013. V současnosti u nás žije 28 jedinců tohoto plemene.

29_ohar

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
06.04.
Klinická patologie pro praxi 06.04.2024 9:00 - 17:00
Všechny akce