Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Málopočetná plemena psů a koček – JAKUTSKÁ LAJKA

Zvěrokruh 9/2020 23.09.2020

JAKUTSKÁ LAJKA

Jak již název napovídá, jakutská lajka (FCI sk. 5) pochází z nehostinného Jakutska (Rusko). Předci dnešní jakutské lajky byli po staletí drženi domorodci ze severovýchodního Ruska. Byli především využíváni k tahání saní s nákladem, dále k pasení sobích stád, k hlídání majetku a zřídka i k lovu drobné zvěře. Jakutská lajka je velmi činorodý pracovitý pes. Je značně inteligentní a mazaná, ale má vlastní hlavu a nezřídka se řídí podle svého vlastního úsudku. Přesto se však může naučit mnoho triků. Hodí se především ke sportovně založenému člověku, který jí dopřeje dostatek pravidelného zaměstnání, nejlépe tažný sport.

 

Jakutská lajka je středně velký pes se silnou kostrou a svalnatým tělem. Má vysoko nasazené trojúhelníkovité uši. Chundelatý ocas je nesen na zádech. Kohoutková výška psů 55 až 60 cm u psů a 53 až 57 cm u fen. Srst je bohatá s dobře vyvinutou hustou podsadou. Zbarvení srsti může být jakékoliv, ale vždy musí být v k omb i n a c i s bílou; povoleno je také čistě bílé zbarvení.

Zbarvení očí může být hnědé, modré nebo různobarevné. Vzhledem k původu je toto plemeno vyzbrojeno nejen hustým kožichem, ale i silnou kůží, díky čemuž je skvěle chráněno nejen proti silnému mrazu, ale i horku. První zástupci jakutské lajky byli do Česka přivezeni v roce 2017. V roce 2020 byly odchovány první dva vrhy a v současnosti se u nás nachází více než 25 jedinců této rasy.

 

03_plemena

 

Sabina Kučerová

Foto: Veronika Suchá

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
06.04.
Klinická patologie pro praxi 06.04.2024 9:00 - 17:00
Všechny akce