Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Málopočetná plemena psů a koček - KOOIKERHONDJE

Zvěrokruh 10/2020 24.10.2020

KOOIKERHONDJE

Domovinou tohoto původně loveckého psa je Nizozemí, kde byl podle mnohých maleb chován již v 17. století. Je zařazen do FCI skupiny 8 a jkonrkétně se jedná o loveckého slídiče. Kooikerhondje byl využíván zejména k vábení divokých kachen, které lákal z rákosí na svůj třepotající bílý ocásek a poté je zahnal do klecí.

 

Odtud pochází jeho pojmenování, jenž se dá volně přeložit jako „kachní pes“. V období 2. světové války bylo plemeno téměř vyhubeno – zůstalo pouhých 25 jedinců. Z těchto psů se podařilo vytvořit chovnou základnu a plemeno bylo zachováno. Kooikerhondje je společenský pes s veselou povahou. Vyžaduje přítomnost svojí rodiny a rozhodně to není pes do kotce. Jedná se o vcelku temperamentního psa, který potřebuje pohyb, je proto vhodný na různé psí sporty. Oplývá inteligencí a učení nových povelů si užívá. Jeho výcvik zvládne i začátečník. Obecně jeho lovecký pud není tolik silný, většina psů se drží svého pána a za zvěří neutíká. Kooikerhondje je menší pes téměř kvadratického rámce.

 

05_plemen

 

Jeho kohoutková výška činí u psů 37 až 42 cm a u fen 35 až 40 cm. Má středně dlouhou jemnou srst, jejíž zbarvení je bílé s oranžovočervenými skvrnami. Zažitým termínem „náušnice“ se myslí černě zbarvené chlupy na špičce uší. Obecně se jedná o psa s pevným zdravím, nicméně vlivem úzké genetické základny se u něj mohou objevit dědičná onemocnění, jako je luxace pately, katarakta, epilepsie, VWD, EMN nebo polymyositis. V Česku je toto plemeno od roku 2006, momentálně se zde nachází kolem 250 jedinců.

Autor: Sabina Kučerová

Foto: Pavlína Seyfriedová

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
10.05. - 11.05.
Všechny akce