Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Málopočetná plemena psů a koček - LAPINKOIRA

Zvěrokruh 3/2020 22.03.2020

08_pes

 

Lapinkoira neboli finský laponský pes je špicovité ovčácké plemeno původem z Finska. Historie lapinkoiry je dosti dlouhá. Odjakživa bylo toto plemeno nenahraditelnou součástí severského kočovného kmene Sámů , jež jsou u nás známi převážně jako Laponci. Sámové své psy tradičně pou- žívali a stále ještě používají jako ovčáky u velmi počet- ných sobích stád, dále jako spolehlivé hlídače nebo tažné psy. Lapinkoiry jsou u kmene Sámů velmi vážené zejména pro svoji univerzálnost, pracovitost, poslušnost a přátelskou povahu. Toto plemeno je velmi společenské a vyžaduje být právoplatným členem rodiny.

 

Nesnáší nudu, proto se hodí spíše k mladým lidem či k aktivně založené rodině. Vzhledem ke svojí činorodosti a učenlivosti se skvěle hodí na všemožné psí sporty. Přesto je však důležité mít na paměti, že se jedná o seveřana, tudíž může být někdy tvrdohlavá a svéhlavá. Lapinkoira je smečkové plemeno, tudíž vychází velmi dobře s ostatními psi.

 

K jiným domácím mazlíčkům je přátelská za předpokladu, že je s nimi seznámena od útlého věku. U lapinkoiry je důležitá řádná výchova založená na pozitivní motivaci. Pro toto plemeno je přirozené častější štěkání velmi vysokým hlasem, stejně jako pro všechna špicovitá plemena. Lapinkoira je středně velký statný pes s velmi bohatou srstí, která účinně chrání psa před extrémními mrazy. Má silnou a poměrně širokou hlavu, se středně velkýma vztyčenýma nebo polovztyčenýma trojúhelní kovýma ušima . Standard povoluje i jedno ucho vztyčené a druhé polovztyčené. Ideální kohoutková výška psů činí 49 cm, u fen 45 cm.

 

09_pes

 

Hmotnost se pohybuje kolem 15 až 22 kg. Zbarvení srsti může být jakékoliv, základní barva však musí vždy převládat. Plemeno je uznáno FCI a spadá do 5. skupiny. V současnosti se v Česku nachází zhruba 180 jedinců tohoto plemene.

Text: Sabina Kučerová
Foto: Martin Bastl

Zpět na výpis
Inzerce

Inzerce

Seznam veterinárních lékařů

Seznam veterinárních lékařů

Registr zvířat

Registr petpasů

Časté dotazy

Časté dotazy

Úřední deska

Výzva k podávání nabídek - převod obchodního podílu ve společnosti Veterinární ples, s.r.o. 

Zveřejněno: 25.07.2024
Datum stažení: 31.10.2024

Falešné razítko – MVDr. Veronika Zálešáková

Zveřejněno: 23.07.2024
Datum stažení: 23.01.2025

Falešné razítko – MVDr. Vladimír Hodač

Zveřejněno: 13.02.2024
Datum stažení: 13.08.2024
Úřední deska

Kalendář akcí

Právě chroustám data, abych mohl zobrazit kalendář. Chvilku prosím počkejte...
Nejbližší akce
27.07. - 28.07.
Oftalmologická Chirurgia (EN) 27.07. - 28.07.2024
16.08. - 17.08.
Všechny akce